Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5277 / Tomgångsblogg liksom! Typ med datorschack och ett rött M-objektiv!

Min fotografering går på tomgång just nu, men visst har jag tagit några bilder bara för att det går att ta bilder, men att visa upp dom känns ganska onödigt! Hittade i stället några äldre bilder från en annan tid! Ante Corona!

För övrigt så åkte vi skidor i går, motion e viktig i Coronatider! (Om man åker in på IVA så e en bra kondition en fördel) Vallan på skidorna va från förrförra året! Men det va bra fäste och glid ändå! Nu e det här klassiska skidor, trettio år gamla Fischer, och min fru har ett par lika gamla Adidas! Nordic normbindningar/telemarksbindningar! De e kanske därför dom funkar så bra! ;)

Idag mera läsning i boken "Världen själv" av Ulf Danielsson, han fysikern ni vet! (Det är en ganska tunn bok, om man jämför med de tegelstensromaner som numera finns) Danielsson har bla. några funderingar på hur en schackdatorn, AlphaZero, spelar! (Det här är en självlärande dator, tror det är Google som äger datorn) Experter blev förbluffade på det sätt som de här  datorn spelar! "I drag tjugosex gör datorn ett drag som från e annan dimension! Ett skenbart vansinigt och meningslöst drag som sedan bestämde hela utgången av partiet!"
Men nu skall man inte vara så orolig, den här datorn e bara bra på schack! Men den bör ju gå att utveckla!  ;)

.

Kort och kompakt optik från förr!

Se'n har jag sett e annan sak, dagens objektiv, är ofta "större" än gårdagens objektiv! Jag har jämfört bla. Summicron 35 mm och andra äldre Leicaobjektiv, och även två Canonobjektiv, med nya konstruktioner, och jag tror det har att göra med sensorn varför man bygger ut objektiven mer numera! Film tålde mer snett infallande ljus i filmens kanter! Har även jämfört Biogon ZM 1:2/35 mm med den äldre Summicron 1:2/35:an! Leica bygger sina 35 mm M-obektiv numera som Biogon 35 ZM! :)

Å så litet nyheter! Ett rött piratobjektiv till M Leica! Å inte så dyrt heller! Men ganska långt! :)

/Bengan

Inlagt 2021-01-20 16:53 | Läst 1366 ggr. | Permalink
Ack ja... Rött objektiv när man vill hålla en låg profil... Varför inte en röd mössa med blinkljus på toppen också?

Ulf Danielsson är intressant att läsa. Tror (utan att själv ha djupare kunskaper) att han har mer verklighetsförankring än Max Tegmark i sina mer populärvetenskapliga skrifter. Och, förvisso, klarar sig med betydligt färre sidor!

Minns mycket väl det avbildade fikatillfället, när "Corren Mia" visade upp pappa Bobs nyförvärv. Det hade då ingen röd glugg i alla fall!
Jag har den icke röda varianten av piratobjektivet. Det är ett väldigt speciellt objektiv, och det simmar mot strömmen och det gillar jag. Här kan du se hur det beter sig på en digital Leica: https://www.fotosidan.se/blogs/chasid/gar-det-att-satta-skarpan-ratt.htm
/Mikael
Hej Bengt,
Det var kul att se Maria och svärson i ett så fint sällskap av fotografer. Med nestorn Anders Engman förgyllande skaran.
Du har rätt i att det finns många små och nätta objektiv från den äldre tiden av fotografi. Ju st nu finns ett 28mm Canon med f3.5, som är lite udda och ganska ovanligt. Inte så dyrt, sådär 3 laxar. Men ändå modern 1957.
Den röda gluggen är häftig och ungefär lika stor som Noctiluxen. Jag har haft en Noctilux f1 och tyckte den var var stor och svårfokuserad. Men idag på en Sony skulle den fungera bra.
Håll ut
Bob
Trevligt att se en bild från Tårtan! Och dig i bloggen, hälsningar/ Björn
Svar från Benganbus 2021-01-21 08:40
Tack för det Björn!
/B



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg