Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5274 / Varför retrooptik?

Varför har det blivit så populärt att använda gamla analoga eller analogliknande objektiv! Att använda dom på en analog kamera, det kan väl gå an, men de här äldre objektiven används även på digitalkameror och det tillverkas massor av olika adapters! Men det är ju inte någon större fördel om man är ute efter skärpa och liknande att använda äldre optik! Intressant fråga det här!

Och så nytillverkas äldre konstruktioner, med en retroutseende men med ett nyutvecklat innehåll! Ett exempel är Cosina Voigtländer Nokton 50 mm f/1,5 
Och här kan man välja på SC eller MC och olika yttre utföranden på optiken, som svart, silver eller Nickel/Svart!
Nickel/Svart, ja då e vi inne på 1930-talet! :)

Nu e det här retrofotandet inte så stort, om man tänker på mängden av digitala fotografer numera, och även för den pyttelilla gruppen analoga fotografer!
Men en tillräckligt stor grupp finns för att företag skall börja nytillverka objektiv! Retroobjektiv alltså! :)

Men det som också blir intressant i det här, både vad gäller digital och analog fotografi vad gäller de nya och vanliga objektiven så verkar det inte räcka med bara skärpa! Det kanske skall finnas något annat, litet mera subtilt i ett objektiv!

/Bengan

Inlagt 2021-01-10 14:45 | Läst 1759 ggr. | Permalink
Jag gillar retrogluggar för den annorlunda färgåtergivningen. Det tilltalar mig att fota när jag ser världen med lite retroögon genom sökaren. Sen tror jag det handlar mycket om priset. Med adapter kan du köpa billiga gluggar som fortfarande presterar bra. De var dessutom robustare gjorda förr, upplever jag. Men för mig personligen är det som sagt färgåtergivningen. Den ger mig en speciell känsla under fotostunden. :)
Svar från Benganbus 2021-01-10 15:38
Tack för en intressant kommentar! :)
/Bengan



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg