Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5269 / En tidigare Leica M-A för kreativa fotografer! ;)

"Absolut pålitlighet, ren mekanisk excellens! Som en rent mekanisk kamera är Leica M-A ett precisionsinstrument som har reducerats så dramatiskt till det väsentliga så att den öppnar helt nya kreativa horisonter för fotografen" 
Läs mera här!

Men inte vet jag om det va så himla kreativa horisonter när jag fotade med kameran här ovan som är mycket lik Leica M-A! ;) Men jag skall stoppa in en rulle film till i min Leica M4, en kamera som också e helt mekanisk, och hoppas att horisonterna snart börjar att vidga sig! ;)

/Bengan

Inlagt 2021-01-04 13:16 | Läst 1295 ggr. | Permalink
Jag sålde min Summarit 50mm (som sitter på M-A i den länkade annonsen) för några veckor sedan. Fick mer för den än jag gav i nypris för några år sen. Kanske skulle behållit den och skaffat en M-A istället? Eller den nya som ev kommer? Istället för min lika helmekaniska Bessa R2 vilken har lite mera finesser, 1/2000sek och och inbyggd exponeringsmätare, samt snabbladdning ;-)
Svar från Benganbus 2021-01-04 13:50
En Leica M-A är nog för de osäkra fotograferna, som även vill synas med sin kamera! ;)
/B
Ps. Men Ok, hittade jag en M-A för en 6-7000, så kunde jag slå till! Och visa upp kameran för mina kompisar! :)
M-kamerorna i sig erbjuder väl inte någon extra kreativitet, möjligen är det roligare med inte helt automatiska kameror - man får ju tänka efter lite.

Jag har själv ett antal både analoga och digitala Leitzkameror. Man kan väl säga att kombinationen av M-kameror och Leitzobjektiv är mycket bra (men dyr). Vidvinklar är speciellt bra. Fast det verkar som om Voigtländer och Kineser kommit ikapp lite - har en del sådana objektiv också.

När det gäller kreativitet: det finns många objektiv som inte kan användas på M-kameror (eller är svårt): makro, fisheye och tele över 135 mm.

Själv tycker jag att jag på senare tid blivit lite mer "kreativ" med hjälp av lite ovanliga objektiv. Som t.ex. ett 15mm makro (svårt att få till det, men det är en utmaning).

Jag har objektiv för spegelreflex som är minst lika bra som Leitz, men med M slipper jag kånka runt på två-tre kilo kamerautrustning. Det är vad jag gillar mest: en liten kamera med fantastisk bildkvalitet i 24x36mm:format.

De gamla analoga M-kamerorna bidrog väl inte så mycket till bildkvaliteten, de var ju egentligen bara ett verktyg för att hålla film och objektiv, men de var ergonomiskt bra och hade en bra mätsökarfunktion. Jag tror att det var Leitz M-objektiv som gjorde skillnaden.

/T



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg