Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5268 / Fortsatta funderingar efter Erwin Puts avsked från Leica

Mycket gammal M Leicabild!

En gång i tiden gick Leica, med sin M Leica, sin egen väg bland alla SLR-kameror! Och det gick ganska bra i början, även om det fanns en del allvarliga ekonomiska svackor vid några tillfällen! Men så kom det digitala, och Leica kom tyvärr ut sent på banan, men det gick trots allt bra se'n med M systemet, ett system som va gammalt och som inte var någon direkt fördel i den nya digitala tiden! Men Leica fyllde såklart på med en del andra modeller, både kompakta digitalkameror och flera icke så kompakta! Och märket Leica gjorde såklart sitt till så att det hela fungerade ekonomiskt!

Och numera, så finns ju både Huawei och Panasonic i Leica, som Erwin Puts påmint oss om, och det digitala M-systemet marknadsförs fortfarande som den sanna arvtagaren till M Leica. Men M-systemet måste nog ändå betraktas som omodernt och förankrat i en annan tid! Det ser man i dem mekaniska tekniken i M-kameran och även i sökaren, men även vad gäller optiken! Nu menar jag inte skärpan på optiken, utan mera att optiken har ett annorlunda och svårare anpassningsavstånd till sensorerna än vad de flesta DSLR har!

Men nu har ju film börjat nytillverkas! Analogfotandet ökar! Så jag undrar då såklart vad den nya analoga och litet billigare M-Leican innebär! Leica kanske tycker det är läge för en riktig M Leica igen! Läs mera här!

Over the past year, there have been rumours that film camera production would cease. However, Mr Daniel said that Leica was committed to continued manufacturing of film cameras. He emphasised that there is a huge growth in demand for second-hand Leica film bodies and new cameras are on backorder. This level of interest in film cameras was something that he hadn’t seen since the arrival of the digital Ms over ten years ago.”
Från Leica Rumors. (source: Macfilos)

Vad gäller gubbar!  ;) 
"Dr Kaufmann confirmed that demand for film cameras is greater than the production capacity. He pointed out that this interest is largely coming from younger photographers up to, probably, the age of 35. Older customers tend to be “more happy shooting digital”

Så e det nog, gubbar i min ålder e bekväma, snabbt skall det gå! ;)
"Och att hålla på att blaska med kemi e inte min grej heller numera" e nog ett standardsvar!

Så i morgon blir det Leica M4 med en Sonnar 1,5/5 cm utan antireflexbehandling och HP5 Plus! (Tri-X e inte som förr tyvärr)
En mycket, mycket ålderdomligt fotoutrustning! Men kul! Och Sonnar 1,5:an va Leicaägarens önskedröm på 1930 och 1940-talet!
Och den här kombinationen tycker jag funkar utmärkt för mina "familjebilder" än i dag!  :)

Och ha nu en god fortsättning på det nya Leicaåret!
Å Film lever för den som så vill! :)

/Bengan 

Inlagt 2021-01-03 19:18 | Läst 1847 ggr. | Permalink
Fantastiskt fint porträtt! Och damen känner jag igen, henne har jag pratat med på Gnestaplanket :-)
Och jag kan lätt förstå att M4 - efterföljaren till M3 som jag drömde om men såg som ouppnåelig i slutet av 50-talet - med Sonnar 1,5 fortfarande duger, den slår naturligtvis med hästlängder alla analoga kameror jag haft. Hälsningar/ Björn
Svar från Benganbus 2021-01-03 20:32
Tack för bildbetyget! :) Nåja, att Leica slår alla analoga kameror med hästlängder, det kan vi nog lätt avfärda Björn! :) Men den e kul att ha! Och Sonnar 1,5:an får man fota försiktigt med i motljus! Jag brukar hålla handen framför/över som ett motljusskydd vid behov! :)
Hur som helst Björn, ha det bra du med!
/Bengan
En annan får dras med en någorlunda modern Bessa r2 med nokton 35'a
Ha en bra kväll.
Svar från Benganbus 2021-01-03 20:34
Tror dina grejer e tillräckligt bra för att dras med! :)
Ha en bra kväll du med!
/B
Hej Bengt!
En Fomapan400 exponerad i en KonicaT3N blev årets första film som passerade framkallningsdosan. Nu är Nikon F laddad med Fomapan...
Härliga tider, strålande tider.
Jerry
Svar från Benganbus 2021-01-03 22:12
Låter som en trevlig start på det nya året Jerry! :)
/Bengan
Trevligt portrått på frun/NE
Fint porträtt på frun.
/ Bengt H.
Tack för porträttbetyg! :)
/B



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg