Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5267 / Erwin Puts har ju lämnat Leica! (Om någon annan också missat det)

Jag hade i alla fall missat det! Erwin Puts har ju haft ett samarbete med Leica i åtskilliga år, och så nu det här! Intressant är nog det minsta man kan säga!

"I have experienced and discussed in detail with relevant persons in Wetzlar (old), Solms and Wetzlar (again, new) the digital turn and how the company evolved and changed while adopting the digitalization of the photographic process and the changing world of the internet based photography. The most recent event is the evolution from a manufacturing company to a software-based company. While a commercial success, this change of heart has accomplished a, perhaps not intended, impact: the soul of Leica products has been eradicated. A renewed interest in classical products is the result. The SL and Q are currently the hopeful products for the future. The ghosts of Huawei and Panasonic can be seen all over the campus and while the M-system is still being promoted as the true heir of the Leica lineage, it is now sidelined. Once upon a time, Leica followed its own path, guided by gifted and pioneering engineers and keen marketeers. Nowadays its products are as mainstream as every other camera manufacture.
The company has sketched a future and follows a path that I am no longer willing to go."

Erwin Puts från Leica Rumors.com

https://leicarumors.com/2019/10/22/erwin-puts-says-farewell-to-the-leica-world-the-company-has-sketched-a-future-and-follows-a-path-that-i-am-no-longer-willing-to-go.aspx/


/Bengan

Inlagt 2021-01-03 12:29 | Läst 1397 ggr. | Permalink
Mycket metafysik - men det har det ju alltid varit när Leica är inblandat.
Jag skulle tro att Mr Puts visdomsord inte faller i god jord hos de tillverkare som redan har tvingats lämna marknaden. Inte heller hos de som balanserar på avgrunden - och troligen är morgondagens konkursobjekt (de flesta).
Ingen vill försöka hålla gårdagen kvar till priset av den egna existensen.
För ovanlighetens skull håller jag med Peter.
Var just inne och läste Puts långa krönika på hans webb och det verkar mest som att han hänger upp sig på att utvecklingen gått framåt och att han stör sig på den nya möjligheter som den nya tekniken ger. Lite: Varför skall något vara "bättre" än gammal pressad Tri-X? Varför skall man kunna fixa till optiska problem som distorsion i mjukvara? osv.

För mig blir detta synsätt bara nostalgiskt bakåtsträvande, det fanns säkert en hel del som såg småbildskameran och dess möjligheter på samma sätt när den kom.

Man skall inte heller glömma bort att Leica och andra låg i framkant av utvecklingen på sin tid. Att resonera som Puts gör här är lite som att mena att man fortfarande borde köra tågen med ånglok.

Sedan är det som Peter säger omöjligt för vilket företag som helst att "köra sitt eget race" om detta race inte sammanfaller med vad som efterfrågas. Hur länge sedan var det som jag eller du köpte något som gav intäkter till Leica? Ett företag kan ju inte överleva på att vi köper 50+ år gamla prylar från begagnatmarknaden.

Blir också lite trött på detta att möjligheterna i sig själva skulle ge sämre bilder, om jag skulle ha en funktion i kameran där jag kan ladda upp bilder direkt till nätet så är det ju inte möjligheten som gör att jag tar sämre bilder eftersom jag helt enkelt kan skita i att använda den eller bara ladda upp bilder som är värda att laddas upp.

Antalet skräpbilder är ungefär det samma idag som tidigare alltså ca 99,9%, det är jag ganska övertygad om. Skillnaden är främst att vi förr slapp se majoriteten av dem. Men att kameran och dess teknik i sig skulle vara avgörande för om vi tar skräpbilder eller inte håller jag för otroligt.
syntax 2021-01-03 17:31
Jag får väl återgälda artigheten. Här håller jag med Affe... :-)
Leica kom redan 1926 - och i början av 1930-talet började den nya småbildsfotografin etablera sig på allvar. Pionjärkamerorna var Leica och Contax från Zeiss. Det skulle visa sig vara början på den rörliga fria fotografi som vi har i dag. En fototeknisk revolution.
Så sågs saken emellertid inte alls av majoriteten av äldre fotografer. Istället var det var lite samma visa då som nu - de äldre hade svårt att smälta det nya. Man tyckte att det var ett löjligt "strumpeband", och att en kamera ju inte kunde se ut sådär! Det var tamigfan inte någon riktig kamera!
Jag skulle tro att Erwin Puts om han hade levt då, hade hört till det gamla gardet som menade att en riktig kamera skulle ha ett stort format och vara försedd med bälg och centralslutare.
Kan det också vara så. Det som var tekniskt svårt tidigare, värderades mer, för att nå en bra BILD.
Men det tekniska analoga i dag värderas betydligt mer än den slutliga bilden.
Jag tycker mig märka att det ofta finns en ursäkt, taget med en analog högpresterande kamera, samtidigt som det anses vara det enda rätta. Inte sällan tycker jag att bilderna från det analoga "riktiga sättet", visar minst lika många skräpbilder, och ofta försvaras av att det är testbilder innan de riktiga bilderna ska tas.
.Självklart, fotografer som har kunskap sen tiden då små Leica, Contax slog igenom som en frihet, kan sitt, men att tro, jag ska ha en sådan, krånglar nog till det mer än gör nytta, och invaggar de unga trendsättarna att slutresultatet är betydligt bättre än det är, för att de har använt film i kameran, i stället för ett minneskort.
Bengt H.
Oj då! Det var ord o inga visor det!
Min erfarenhet är ganska begränsad men det tenderar alltid att bli för/emot analogfoto-digitalfoto i diskusioner. Det händer saker hos de stora tillverkaran. Det är inte en allt för avancerad gissning att påstå mobiltelefonernas totala övertagande inom fotografin. De utvecklas med rekordfart.
Journalister klarar fotojobben med en Iphone. Instagram samt Facebook svämmas över av bra bilder. Ungarna redigerar bilder i telefon.... Ett förenklat fotograferande helt enkelt, för den som sätter bilden främst.
God fortsättning önskar
Jerry
Svar från Benganbus 2021-01-03 20:54
Huvudet på spiken jerry! :)
God fortsättning till dig!
/Bengan



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg