Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5249 / Leica M8, och hur mycket ISO behöver man!

Ok, jag vet att det e kul och intressant med höga megapixel och höga ISO! Spännande att se hur det blir! Och det tycker såklart tillverkare och försäljare av det här också! Men till vad använder vi det till! Till jättestora affischer vid motorvägsutfarter? ;) Knappast, vi använder nog det mesta av våra bilder på nätet, och ibland till kopior för att ge bort, kanske 30 x 40 cm!

.

Fick en länk i går och läste om en fotograf som fotat ett år med Leica M8, han fotade år 2019 med den här gamla häcken, och det gick bra! Nu va han ingen storbildsfotograf för jättebilder vid utfarter, utan han fotade mest familjebilder!
Här är länken! https://www.35mmc.com/26/06/2020/leica-m8-finally-falling-in-love/

.

Så jag testade att fota med 500 ISO på min Fuji X-E1 och en manuellt 1,9/28 mm optik! Och den här optiken, Ultron, har ett bra motljusskydd då det duggregnade! Fuji-sensorn har ungefär samma storlek som den på M8, men är säkert litet bättre, då den är av en senare konstruktion! Använde full öppning och runt en 1/30-del! Och det gick bra tycker jag! Så visst hade det gått att använde en M8 så här i skumt morgonljus! (Att testfota på dagen, på bländare 8 med en 500-del, då blir allt bra! Tekniskt i alla fall)

Ett litet problem, det är att M8 är dyr begagnad! Men man ser nog inte så mycket på det tekniska, utan att det är en Leica, vad det nu innebär! Tror nog min Fuji X-E1 är mycket mer kompetent, å den får man för runt 1500:-  Men det står inte Leica på den! ;)

Men visst vore det det kul att ha en M8! Utmaning liksom! Och bilderna verkar bli mer filmlika!  ;)

/Bengan

Inlagt 2020-12-04 13:06 | Läst 1552 ggr. | Permalink
Hej Bengan! För egen del i mitt gatufotande så skadar det inte om ISO upp till 6400 ger okej kvalitet, gärna med filmliknande brus/korn och framför allt kanske, ingen bandning. Vill man frysa en bild med sina subjekt på nån till några meters håll så är 1/500 sek en bra tumregel vad gäller slutartid. Sen vill man ju också ha en rejäl dos skärpedjup med f/5.6 eller f/8. På vintern en mulen dag så händer att 3200-6400 är vad kamerans auto-ISO vill lägga sig vid de inställningarna. Min Leica ME 240 uppvisar ibland bandning vid 3200 vilket är lite synd. Då är min X-Pro2 bättre.

På det hela taget så duger dagens kameror (eller gårdagens – min ME har ju samma teknik som den ursprungliga M 240 från 2012!) för det mesta man behöver göra men jag skulle inte vilja börja använda en M8 i dagens läge om det går att undvika.

Läste lite här och var att du funderar på en Sony A7c. Är det rätt för dig verkligen? Verkar ha en rätt dålig sökare och en slutare som låter rätt mycket. Vore det inte bättre att satsa på en bättre begagnad M 240 istället? Bara några tankar.
Svar från Benganbus 2020-12-04 15:49
Hej Fredrik, tack för dina gatufotosynpunkter! Och nu va det ju också ditt fel att jag läste om den här fotografen som plockade fram sin M8! Och det va en kul och intressant läsning, egensinnig och ovanligt i dagens pixelrace! :) Är med på dina funderingar, även vad gäller A7c, men jag skall i alla fall testa den med några leicaobjektiv! Jag hade en 240 i min närhet för en månad sedan sedan, men va inte tillräckligt vaken då!
Men som sagt, tack för M8-länken! :)
/Bengan
Frekeman 2020-12-04 17:36
Vakna Bengt! :-) Glad att det var mitt fel men jag förstår inte varför? Fick du en länk från 47-degree.com till 35mmc?

Apropå kamerainköp: varför inte lägga vantarna på en Leica SL med M till L-adapter? SL har ju en sensor med extra tunt glas på sensorn som minimerar problem med M-objektiv i kanter (magenta m m). Jag är nästan sugen själv. Men, den kanske är större än du vill att den kamera skall vara?
Svar från Benganbus 2020-12-04 18:48
Trodde du skickat länken, då va det en annan Fredrik! :)
Hur som helst, intressant och kul läsning! :)
B)
Ja, vi som minns tokpressad Tri-X och kvalitén på Ektachrome High Speed känner oss väl rätt nöjda med även ISO-tal som ligger en bit under de nyaste kamerornas. Går sällan över 1250 på min M9, men då blir det fortfarande "snyggt" (varmed jag menar att om det är en bild med nåt innehåll så tänker man inte på bruset). Och redan det var ju science fiction när man började plåta på 50-talet...
Min Nikon Z6 klarar höga ISO-tal galant. Det går alldeles utmärkt att plåta inomhus. Jag använder aldrig blixt längre och får på sätt det naturliga ljuset med höga ISO. Nattfoto kan man göra utan stativ och även bilder i den mörka skogen.
Visst kan man känna suget efter något nytt ibland (eller begagnat/annat än det man har), men det gäller att stålsätta sig. För det första har du en massa fina kameror och objektiv att fota film med, och dina digitalkameror duger fortfarande alldeles utmärkt. Man behöver bara titta på dina bilder för att konstatera det jag har sagt, förr, säger det igen: du behöver ingen ny kamera.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg