Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5248 / Leica M8-optiken!

När Leica M8 kom med sin något förminskade sensor, med tanke på 24 x 36-måttet, så blev ett objektiv ganska intressant för M8-ägare! Voigländer Ultron 1,9/28 mm! För objektivet blev ungefär som en 35:a på M8:an! Visst fanns det liknande Leicaoptik att tillgå, tex. Leicas egen 2/28 mm, men till ett helt annat pris!

Och Ultron 28:an fungerade såklart bra på en M6:a också! Och fungerar bra fortfarande! Och man kan även ha den på en Fuji X-E1 med adapter, och då blir det ungefär som att fota med en Leica M8, men med den skillnaden att Fuji X-E1 har en helt annan och mycket modernare sensor! Det e litet synd att det inte går att modernisera en sensor, tex på Leica M8! Något konstig är det med tanke på den digitala modulteknik som finns! Men det måste man nog planera från början!

Så att köpa en Leica M8 idag, tja, jag vet inte riktigt varför man skulle göra det? Någon som har förslag? Men visst blir det en fin patina när färgen försvinner från kåpan! :) Men jag tycker det e synd att det inte går att "modernisera" en sensor i en kamera! Borde numera ingå i ett miljötänk! Å nu tänker jag inte bara på Leica M8, utan på alla andra digitalkameror med ständig nya modeller! Men jag vet vad det handlar om såklart, huvudtänket e inte miljön! ;)

Här är en blogg om mitt tidiga användande av Ultronen! Tror det va alldeles after att jag köpt optiken begagnad!
https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-131-test-av-ultron-1.htm

Nog för tillfället!
/Bengan

Ps. Här är Rockwells tyckande om Ultronen!

Inlagt 2020-12-03 09:35 | Läst 1699 ggr. | Permalink
intressant idé att modernisera äldre teknik. Ligger väl i linje med att bygga en kamera som kan kopplas till äldre objektiv?
miljötänk å kapital in tee fabrikörn e två olika saker ;)
Leica M8 är fortfarande en utmärkt kamera för dem som tycker om att simma emot strömmen. Jag hade en i många år, och den fick bland annat följa med på reportageresa till Sinaihalvön, när man fotade i svartvitt blev det 3D-känsla över bilderna. Men Leica M9 är strået vassare, och när jag fick möjlighet att i princip byta jämt mellan min M8 och en M9 med nybytt sensor så bestämde jag mig för att byta. I mitt tycke lirade M8 riktigt bra ihop med ett Summicron-C 40mm men jag tror att ditt Voigtländer 40mm skulle fungera minst lika bra!
/Mikael



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg