Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5244 / Vissa objektiv har mera!

Jag har visat optiken och skrivit om den tidigare i bloggen, men det kan ändå vara nytt för någon! Ett speciellt Leicaobjektiv! Och det är inte bara för att det är ett Leicaobjektiv, och ett bra sådant, utan för att det även är unikt! Den som ser noga på optiken, ser två vita prickar! Den ena pricken verkar sitta rätt vid bländarinställningen, den andra sitter där litet på sidan om! Varför?

Jo det här är ett ihopsatt objektiv! Objektivhuvudet köpte jag på LP-Auktion för ett antal år sedan, avståndsfattningen hade jag fått några år tidigare av Rajje på Sergelfoto! Jag anade att jag nog skulle hitta ett objektivhuvud då jag fick fattningen av Rajje! Chansade på det i alla fall på det! Och så kom det ett objektivhuvud i A-klass på en LP auktion!

Så jag bad Werner Schaden på LP-Foto att sätta ihop objektivet! Men det är inte bara att skruva ihop det, för så gick det såklart att göra utan problem! För de här Summicron-objektiven har litet olika brännvidd beroende på tillverkningsserie! Så efter konsultation med Leica, och att några små tillbehör kom från Leica, så satte Werner i hop optiken tillsammas med ett antal inställningsmätningar! Då kom bländarpricken och inställningen till bländaren att komma litet till vänster på objektivet! Först tänkte jag att det här blir ett unikt objektiv. Så här satt ju bländarpricken och inställningen på några objektiv av andra versionen av Summicron 35:an! Men efter samråd med Werner så bestämde vi att flytta det hela så det såg ut som på ett "riktigt" Summicron. Men jag ville ha originalpricken kvar, för då blev ju objektivet unikt! I alla fall för mig med historien bakom! :)

Så jag gillar det här objektivet. Inte bara för att det är ett Leicaobjektiv, och har en speciell historia, utan även för Werners experthjälp med att sätta ihop objektivet!

Slut för nu!
/Bengan

Ps. Och om jag inte missminner mig, så står siffran 22 på optiken för brännvidden 52.2 mm. Rätta mig om jag minns fel!

Inlagt 2020-11-19 21:42 | Läst 1189 ggr. | Permalink
Ja Werner Schaden han kunde han! Troligen var han den siste av den gamla tidens kamerareparatörer. Jag saknar Werner mycket.
Vi umgicks flitigt på LP Foto under den tiden som jag hjälpte till med auktionsvisningarna. Där fick jag något av förtjänstmedalj av Werner, då han lämnade Contax II och Contax III åt mig att serva. Själv gillade han mera att skruva i IIa och IIIa.
Jo, jag var och är ganska bra på Contax II och Contax III - men Werner han kunde allt.
Det ultimata kittet för fotografering med en intressant historia.
50a en klar favorit på Leica.
Hälsningar
Göran



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg