Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5231 / Gråmys, en god kaffekopp, objektivtest och en del annat!

Lördags-DN innehåller mycket läsbart!

Och gråmys ja, det va han SMHI Pererik som myntade det för några dagar sedan! Vet inte riktigt om jag kan hålla med! Det är några andra komponenter i den här hösten som gör mysandet aningen litet svårare! Men Ok, vi bor i hus, å slipper jobba, så leget e Ok! Men det blir mer planerande under den här hösten, jag handlade tidigt i morse, det är då butiken e nästan folktom! Och nu läsande, med en påtår och sedan köks och källarpyssel innan nästa utesväng med Roffe!

.

Vad gäller en god kaffekopp, så har jag en kopp som jag gillar! Vi köpte den i Tallin för en 25 år sedan! Jag tycker kaffekoppar skall vara ljusa invändigt så man ser kaffefärgen!

.

Å så objektivtest! Det jag testar det är om skärpan ligger där jag ställer den via mätsökaren på M Leican! I det här fallet så gäller det den optik som jag skrev om i förra bloggen! Det här är en gammal Jupiter-3, som säkert haft ett antal ägare, och vissa av de här ägarna vill skruva på saker! Och i det här fallet kanske lagt in fel shims då man skruvat på objektivhuvudet igen! Men här ser det mycket bra ut! Inga konstigheter! :)

Vad gäller den här optiken, så är det en tidig Jupiter-3! Åren tidigare kallade man den inte för Jupiter, utan det va Zorki!  Och det verkar vara en Sonnar invändigt! Nu är det svårt att avgöra om det är en Sonnar från Jena, eller Sonnardelar från Jena, eller en Sonnar tillverkad i Krasnogorsk via de maskiner och optiskt glas som togs från Jena som krigsskadestånd! Ryssarna tog även med en del personal från Jena, för att kunna lära upp sig på objektivtillverkningen!

.



Och mässingsfronten på optiken är även litet udda! Och jag har fotat med den här Jupiter-3 optiken och jämfört med en Sonnar 1,5/3,5 cm i 27-serien, och jag ser ser ingen skillnad! Så jag e nöjd! :) Nöjd både vad gäller att optiken tecknar bra och att den är udda! :)

Vad gäller foto i övrigt, framkallning närmar sig! :)

/Bengan

Inlagt 2020-11-14 13:26 | Läst 793 ggr. | Permalink



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg