Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5229 / På spaning efter den tid som flytt!

Nostalgi kan nog drabba alla som är litet äldre! Det kan vara smaken av en kaka, eller smaken av en dryck som startar det hela! Eller då man återser en plats, men även då man möter en människa efter ett antal år! Nostalgi, kanske även kan kallas en känslas historia! Och i den känslan, en dröm om en svunnen tid!

"Kanske är det därför som begreppet nostalgi, har blivit intressant även på 2000-talet. Uttrycket tycks fånga in frånvaron av trygghet, stabilitet och kontinuitet. Vi förutsätts vara moderna, framåtblickande och flexibla, men vi längtar också efter stabilitet. Vi kanske håller på att förlora själva förhållningssättet till livet och de sinnliga upplevelserna, tror Karin Johannisson. - Man säger att människan i dag är utkastad från de stora berättelserna. Att vi inte självklart ingår i några intressegrupper eller i framåtriktade rörelser. Därför måste vi skapa oss andra berättelser där vi kan känna oss trygga - i oss själva.´Nostalgi är ett tillstånd. Det handlar om drömmen om äkthet och om absolut närvaro, som då vi var barn och lärde oss att cykla och var stora nog att våga röra oss ett kvarter bort från hemmet. Dit kan vi aldrig återvända. "
(DN Karin Johannisson. En känslas historia. 14 juni 2005)

I dag fick jag tillfälle gå tillsammans med en lokal fotogrupp här i Gnesta! Gruppen skall dokumentera nutida miljöer, och ställa de nytagna bilder mot tidigare tagna bilder på samma plats! Intressant och spännande projekt!

Och i dag är det natt nästan klockan 12 på dagen....

/Bengan

Inlagt 2020-11-12 13:31 | Läst 958 ggr. | Permalink
Kom nyss in från en fotopromenad, och håller med det sistnämnda. Fick köra med höga ISO-tal mitt på "ljusa" dagen ...
Och ang. nostalgi, en mental resurs i sig - på gott och ont.

- hawk
På spaning. Då får man kanske föreslå, Alain de Botton: Låt Proust förändra ditt liv. Underhållande läsning.
/Gunnar S



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg