Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5215 / Det här med bilder och bildsmak, e det så himla lätt? Fredagsfundering!

Rogen 1988

Jag brukar jämföra bildsmak med andra smaker, ursäkta, typ vilka böcker man läser, mat man äter och annat som också ofta e smaksaker! Öl typ! Så om man jämför på det sättet vad gäller bilder och bildsmak,  så e det inte så svårt att göra en bild som alla gillar! Man kollar efter vilken smak bildtittaren har, och sätter igång!
Om det nu e så som det funkar?
Eller en bild kanske säger mer än tusen ord? Bilden kanske e universiell liksom...?

Fast jag tvivlar nog på det, jag tror ändå att alla människor gillar en viss typ av bilder, beroende på tex tidigare upplevelser här i livet! Läsning i livet, Tv-program i livet osv! Man har ju en slags "bildprogrammering" i sig,  från uppväxten, om man nu förenklat kan säga så! Kallas ofta det Sociala arvet, och sedan kommer utbildningar, resor, livserfarenheter som påbyggnad, som kanske gör så man tolkar bilden på ett visst sätt!

Å så åter till en viktig fråga i sammanhanget, hur få många att gilla min bild då? Där kan det vara svårt, men ändå lätt! Försök hitta populära bildtyper! Det går att hitta!
Så tror jag det funkar! Om det här är viktigt! :)

Nu kan man sluta här, och fråga, "varför hålla på att titta utanför boxen, jag e nöjd med mina bilder, mina vänner gillar mina bilder och mitt tänk!" Och för att försöka elda på debatten litet extra, "och jag får massor av gilla på Facebook, så mina bilder är bra!" ;)

Ok då, och ha nu en fortsatt fin fredag! :)
/Bengan

Ps. Tror det va Hypatia som sa, "Det är bättre att tänka fel, än att inte tänka alls" ;)
(Nu blev ju Hypatia dödad av en Kristen mobb, hon va ju kvinna och tänkte fel)

Här kan ni läsa mer om Hypatia! Men OBS, det är ingen uppbygglig kristendomsläsning!

Inlagt 2020-10-30 11:11 | Läst 2785 ggr. | Permalink
Hej Bengt!

Jag håller med vad Constantine Manos (Magnumfotograf) sade på en workshop enligt Eric Kim – min översättning:
"Det finns så mycket som är dåligt. Dålig konst, dålig fotografi. Jag vill inte låta som en snobb, men 95% av gemene man saknar nån som helst smak. Det är så det är. Smak är att ha en utstuderad/insiktsfull uppskattning om något. Mat, vin, fotografi, konst. ... Så det finns en massa skräp som florerar, personer som ger varandra ryggdunkar. En massa tråkiga grejor."

Jag tycker att det stämmer rätt bra med innehållet på Fotosidan.

Länken till Eric Kims artikel: https://erickimphotography.com/blog/2014/09/22/20-lessons-constantine-manos-taught-street-photography/

Där finns också en massa andra intressanta synpunkter att tillgodogöra sig utöver det jag översatte.

Mvh
Fredrik
Svar från Benganbus 2020-10-30 16:43
Du lever farligt Fredrik! ;)
Men tack för intressant läsning!
/Bengan
Fina ord på fredakvällen.
Jag funderar lite... Känner du till några kvinnliga fotografer från Uganda eller Kenya? Det gör inte jag. Har deras kultur och bildspråk någon påverkan på hur de gestaltar bilder? Varför är inte deras bilder berömda här? Vad är måttstocken som de som avgör har?
Det jag menar är om du förstår deras bilder? För det finns väl fotografer där?

Äsch, nu tänkte jag nog fel.... Jag har svårt å fatta....
Ha de gott på fredakvällen.
Jerry
Svar från Benganbus 2020-10-30 19:28
Det är nog så Jerry att olika kulturer läser bilder olika! Vi är nog så inne i vår, kalla det för anglosaxiska bildvärld, att vi kan tycka att andra kulturers bilder blir litet "felvända" enligt vårt sätt att se bilder! Så kan jag uppleva det hela! Ha det bra du med! Mvh Bengan
mombasa 2020-10-30 21:10
Om det gäller fotografer i dag från exempelvis Uganda eller Kenya så är det nog inte så stor skillnad. Åtminstone inte i stora städer och inte om det gäller utpräglat kommersiellt foto. Det har vi internet att tacka för. Eller klaga över. Det globala bildspråket.
Men tittar man fyrtio, femtio år tillbaks, eller ännu längre kan man nog se en rejäl skillnad i bildspråk och uttryck. Titta på Malick Sidibés bilder från Mali till exempel. Då kan man nog börja tala om skillnader, även om de egentligen är subtilt hårfina.
/Gunnar S
jerrysoderberg 2020-10-31 08:06
Jag kikade lite på Malicks bilder. En klart spännande fotograf! Tack för det tipset.//Jerry
1kej 2020-11-03 18:15
Jag tror absolut du är nåt på spåren Jerry!
För några år sen pratade jag med en urfolkskonstnär om hennes bildspråk, just för att jag upplevde verken som att de var utsnitt tagna ur en ständigt pågående film med många aktörer samtidigt. Jag hittade ingen huvudperson (jmf m porträtt) eller något överordnat objekt (jmf m stilleben), utan hela bildytan var som ett sammelsurium av människor, prylar och miljö där alla olika händelser och saker påverkade varandra samtidig. Jag kopplar det lite till att den som är beroende av sin grupp människor, där alla gör sin del för ett gemensamt resultat, för att överleva och försörja sig i naturen får ett annat synsätt på vad som är viktigt. Och att det reflekteras i den personens konst.

Därmed inte sagt att urfolk inte gör porträtt eller stilleben, men att vardagslivet och de egna värderingarna en idivid har _kan_ spegla sig i bilder den skapar.


Bengan,
vilka härliga färger och vilken mysig stämning i bilden på kvällsbrasan!
Intressanta tankar som manar till en ett blogginlägg om allt detta. och nåt om Constantine Manos som Fredrik E refererar till. Intressant läsning ( Som jag till viss del kan hålla med om men i mångt vill avfärda. Men som sätter igång tankar. ) Fler och mer diskussioner om bild på detta plan.
Tack för inlägget.
/ Gunnar S



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg