Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5764 / Ett tjugo år gammalt objektiv, kan det verkligen användas i dag? ;)

Teknikutvecklingen går raskt i dag, även på våra kameror och optik! Och nya kameramodeller kommer ständigt och då även ny optik! Och insäljningen går i stort sett ut på, att det här är vad du väntat på! Men om man skall vara litet näsvis i sammanhanget, så kommer det snart en ny kamera/modell på den kamera eller optik du just nu köpt!

Ok, nog om detta, utan till frågan om gamla objektiv! Såg den här Ultron-optiken för nästan tjugo år sedan hos LP-Foto, en 28 mm på ljustyrkan 1,9! Så för en åtta till tio år sedan så fick jag chansen att köpa en sådan begagnad!
Den här optiken va även populär att ha på Leica M8, för då blev optiken som en 35:a! Hur som helst, jag har optiken kvar och fotar med den då och då! Men de e klart att jag blir litet osäker, är den tillräckligt skarp om man jämför mot dagens optik?
Mao, går den att använda även i dag? ;)

.

Hittade en test på optiken, och visst va den skarp då, men håller den även i dag? ;)

/Bengan

Ps. Andra bloggen i dag, ursäkta! Hade litet halsont i morse, så jag höll mig inomhus och vad skall man göra då om inte blogga? ;)

Inlagt 2020-09-12 18:54 | Läst 1123 ggr. | Permalink
Man ska akta sig för att sätta såna här på digitala spegellösa ff-kameror 😉 Såvida man inte vill ha bilder typ Lomo LCA. Sensorn klarar ofta inte vinklarna ut mot kanterna. Men på en med croop-sensor fungerar det bättre 🙂
Värme, vätska vila och hoppas du blir bra fort!

Det finns ju olika bildstilar. Michelangelo körde med konturskärpa och tydlig färg, da Vinci utvecklade den mjukare sfumatotekniken. Båda har stått sig.

Jag kör gamla gluggar på fullt allvar. Om man som jag ofta fotograferar gamla hus så kan det i bästa fall uppstå tycke. Med sånt där långsamt plåtande och f 11 funkar shiftobjektivet från 1976 helt okej. Samma märke, P*nt*x, har ett 35 mm 2.0 som är direkt bra. Deras Tessar 50 mm f 4 är skarpt. Och jag drar mig fram med ett urgammalt 24 mm med 42 mm skruvgänga och adapter.
Canalog 2020-09-17 08:48
Hej Måns!
För arkitekturfoto....som intresserar mej oxå - har du aldrig funderat på att kunna fota med en Linhof Technika 6x9 cm (MF?) t. ex?? (läs min blogg häromdan om Analogt vs Digitalt...- med bild på den Linhof T utrustning jag hade för 10-12 år sedan...
Men analogt är kanske inte intressant för dig...?
mvh
/B
Måns H 2020-09-17 10:22
@ Börje: Kollade för jättelänge sen. Redan då dyrt och omständligt. Då konstaterade jag att småbild och shiftlins var dröm nog för mig. Nu med 34 miljoner pixlar på småbildssensorn så börjar kvalitén se bättre ut.

Men visst. Att plåta med stativ, 9x12 och ställbart bakstycke i Slow Photo är ju det klassiska sättet att fota arkitektur. Dom som begriper sig på detta kan sätta skärpeplanet där dom vill och linjerna som dom vill ha det. Sen gäller det att ha koll på ljuset också! Då blir det fint.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg