Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5101 / Selfie fanns det gott om även förr! Och så Sara Danius och fotografi!

Så det e inte så mycket nytt under solen vad gäller selfie heller! Och i dag läsdag, det regnar! I går va det mera utedag! I trädgården! Men det blir några utevändor även i dag tack vare Roffe!

Å så mera inte så mycket nytt under solen! Trodde Voigtländer Nokton 1,5/50 mm va en Planarkonstruktion, men den ser nog mera ut som en utvecklad Sonnar! Visst e det litet underligt det här med Sonnarkonceptet! Sonnar 1,5 räknades ut på se'nt 1920 tal av Ludwig Bertele hos Zeiss! Det stora problemet va då att det inte fanns någon fungerande antirelexbehandling att tillgå! Så efter ett stort antal beräkningar, så utvecklade Bertele en triplett, som man kallade Sonnar, som kom i produktion på 1930-talet till Contax! Och när antireflexbehandlingen kom 1936, även den från Zeiss, så blev optiken såklart ännu bättre! Och mera intressant, minst två av 7Artisans konstruktioner nu på 2000-talet är utvecklade Sonnarer! Och inte att förglömma att Canon, Nikon, Zunow mfl kopierade Sonnarkonstruktionen redan på sent 1940-tal, och så Ryssarna från 1945 c:a med sin Jupiter-3 ända fram till 1988!

Nu vet jag såklart, att skall du yrkesmässigt fotografera tegelväggar, så är en Planarkonstruktion ett bättre val! ;)
Sonnaren är en porträtt och reportageoptik!

.

Hur som helst, en Sonnar 1,5 /5 cm, icke T-Behandlad, skall bli både spännande och intressant att fotografera med igen! :)

.

Här är Sonnaren från 1938 på en digitalkamera! Och motljus som faller rakt in i den icke antireflexbehandlade optiken! Bra gjort det här Ludwig Bertele!

Nu så till vidare läsning! Till en DN-artikel skriven av Sara Danius, "Ljuset gav liv åt Irving Penns fotografi!"
Sara skrev flera fotografiska artiklar i DN! Tror jag skall leta fram flera!

/Bengan

Ps. Och nu en påtår innan nästa vända med Roffe! :)

Inlagt 2020-07-15 11:27 | Läst 1358 ggr. | Permalink
Åh, visste inte att Sara skrev om Irvring Penn och fotografi! Hur kunde jag missa det!! Min son har en god vän som är till halvsyster Sara. Fina selfiebilder. Hälsar Lasse
Hej Bengt!

Bra länk till DN ! Danius skriver lika bra som Kurt Bergengren. Du rekommenderade hans "Fotografera är nödvändigt" som enda fotoboken man behöver. Det ligger en hel del i det, jag läser nu om den för kanske fjärde gången.

Jag fastnade åter för Andreas Feininger. Utbildad som möbelsnickare vid Bauhaus och som arkitekt. Blev ju gift med en svenska och gjorde bl a fotoboken Stockholm. Via google hittade jag nu en bild där han använder samma Pentax Bellows som jag har här bredvid mig! Kul att se att han använt just Pentax jämsides med annan utrustning.
Sara D:s artiklar (om foto, säkert de andra också) höll toppklass! Kom några stycken innan hon lämnade världen...
Svar från Benganbus 2020-07-15 16:40
elgenper 2020-07-16 15:31
Tack för tipset; den har gått under radarn här....



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg