Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5044 / En bra optik ger åsikter! Här är en sådan optik! :)

Ett objektiv som skapar en hel del åsikter är Cosinas Nokton 1,4/40 mm i  SC! Alltså, ett modernt objektiv i Leica bajonettfattning med brännvidden 40 mm och Single Coated! Allt verkar ju vara helt fel, anser nog vän av ordning! ;)

Till att börja med så har ju M Leica ingen ram för 40 mm, å den här optiken speglar in ramen för 50 mm! Och så e optiken Single Coated! Hallå, det e ju en äldre typ av antireflexbehandling! Ett riktigt modernt objektiv skall jag ju ha Multi Coating! Nu e det här ingen av dagens massfabrikationsprodukter, utan en optik beställd av några japanska fotonördar! Tänk själva om ni hade en kompis som ägde en optikfabrik! Då säger nog nå'n, ja inte skulle jag önska mig nå't som Nokton 1,4/40 mm i alla fall! Konformist säger jag! ;) Pröva å tänkt litet utanför ramarna nån gång! ;)

Så här förklarade fotografen Tom Abrahamsson vad gäller Nokton 1,4/40 mm! (Jag har skrivit om den här optiken i en tidigare blogg och då förklarade Tom det hela)

" Men dar finns en svensk 'connection" med Nokton 40f1.4 SC. Jag var i Japan och som vanligt tillbringade eett par dagar med Mr Kobayashi (som ager Cosina/Voigtlander). Dar var ett par japanska fotografer med mig dar. Kaeru och Shintaro,bada kanda i Japan. Vi diskuterade den nya Nokton och fragade Mr Kobayashi om det var mojligt at gore en liten serie av "uncoated" linser. Han sade att helt uncoated var inte bra, for mycket flare, men nagra "single coated" kunde hab nog astakomma. Den forsta serien av 500 salde ut pa en vecka!
Skillnaden mellan den Multi coated ock den single coated Nokton ar mycket liten. Storsta skillnaden ar med skugg detaljer i sv/v. Den hogre kontrasten i den MC optiken, blockerar skuggor mera. SC coated Nokton "oppnar" dem lite mera, men priset ar at starka ljuskallor blir mera diffusa."

Och den som tycker att 40 mm optiken speglar in fel ram i M Leican, så går det enkelt att fila litet på bajonettfattningen så den speglar in 35 mm ramen, så har jag gjort, för jag tycker 35-ramen passar bättre!

Men tänkt på att det här är en udda optik, som kräver sin fotograf!
Mao, en fotograf som vågar stå emot en hel del tyckanden! ;)

Mvh Bengan


Inlagt 2020-05-17 22:46 | Läst 1302 ggr. | Permalink



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg