Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5041 / Nu blir det cykel! :)

Metisse!

De va en gång för länge sedan, då tävlade jag på cykel! Å för ännu längre se'n, på 1940-talet, så cyklade jag från Birger Jarlsgatan 93 och till Bromma flygplats! Det fanns en bergknalle ovanför flygledartornet där man hade bra koll när flygplanen startade och landade! Min mamma undrade var jag va såklart! Och på 1960-talet köpte jag en Crecent helracer hos Frode Sörensen på Racerdepån Birger Jarlsgatan! (Den här cykelberättelsen går i oordning, men ni fattar säkert ändå, det handlar om cykel och cykling) Och ännu tidigare, så åkte min pappa och jag tåg från Stockholm till Karlstad, 1945 c:a, och se'n satt jag på pakethållaren några mil till ett ställe där jag skulle vara på sommaren! Å nu i dag, 2020, så plockade jag fram min Metisse ur garaget! (Jag tror Metisse e franska och betyder bastard) Men för att prata seriöst, så är en riktig racercykel från Italien! Delar som Campagnolo, Columbus, Regina bör då såklart finnas på cykeln! Och Pista-nav! På på en grusvägscykel! ;) :)

.

Vad gäller den här Metissen, så e det här en racer som e ombyggd för grusvägsåkande! Ramen har jag köpt av Gösta i Vårgårda! När vi va där och handlade grejer, så bjöd två av bröderna ofta på en träningstur! Det va en av de få gånger i min cykelkarriär som jag inte orkade gå fram för å ta en förning! ;)
Nog för nu!
/Bengan

Inlagt 2020-05-16 23:07 | Läst 1426 ggr. | Permalink
Nu finns det elcyklar! Det är skillnad.
Men det här är viktig historia.
//GöranR
Den är mycket snygg och Columbus och Campagnolo var en topputrustning. Jag har haft en Nishiki från 1981, har nu en med Columbusram från 2007 och har behållit mitt bockstyre som jag gillar bättre. Man växlar med bromshandtagen (i sidled).
Och efter turen är det väl detta som gäller?

https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/metisse-7785201

Själv har jag på gamla artrosdar sjunkit så lågt att jag har en eldriven fällbar (som jag kan ha med i bakluckan och komma längre på småvägar än när jag går). Men jag hade en gång en Bianchi; det var grejor det....
Hej,
På något sätt påminner denna cykel om en tid då smäcker design och stram stil gällde.

Idag är det vind-slimmat framräknade ur vindtunlar och datorer.
Klapp
Bob
Tjusig! Det ser ut att vara jobbigt hög utväxling för grusväg dock. Och smala däck. ;-) Båda går förstås att ändra (om det finns plats för större däck alltså), men då pajjar man ju looken.
Svar från Benganbus 2020-05-17 15:59
Jag har 52 13 att ta till ifall! ;)
/B
De här äldre raka smala stålramarna är mycket snyggare än det som görs idag i kolfiber och aluminium.
Min första racer var en begagnad Crescent från 60-talet med Campagnolo överallt, växlar, vevar hjul, nav. Med den gjorde jag en kort sejour i CK Dainon i Nyköping när jag var tonåring. Sedan blev det en Chesini från början av 80-talet, fortfarande med smal stålram. Men nu har nacken satt stopp för landsvägscyklandet, både ortopeden och sjukgymnasten säger att det inte funkar, det blir för statiskt.
//Anders
Makten 2020-05-18 00:05
Det råder faktiskt en viss renässans för just smäckra stålramar och då inte bara inom landsvägscyklar, utan även för skogsbruk:-) De har nämligen vissa egenskaper som är åtråvärda förutom att de ser bra ut, såsom att de är mindre känsliga för utmattningsbrott samtidigt som de är något mer flexiga än aluminium (som måste göras av större rör för att hålla).
Tack för alla initierade och kunniga kommentarer! :)
Necesse est exolvuntur! :)
/B



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg