Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5040 / Jag testar en ny framkallningsdosa, mera om tripletter och litet om friluftsliv också!

En T-Behandlad Sonnar 1:2/5 cm från Krasnogorsk! Så kan man nog säga! :)

För övrigt så måste man våga saker här i livet! ;) Jag har använt min Kindermann framkallningdosa i dryga femtio år nu, men till slut så funkar inte det lilla plasttopplocket som sitter över påfyllnings och avtappningshålet! Ni ser det lilla svarta plastlocket längst fram i bilden! Ett lock som egentligen e från en cykelvattenflaska! Men som tur är så har Ronny i Södertälje köpt litet grejer på loppis då och då, bla en framkallningsdosa, med spiraler och några lock som jag fått, och som jag nu testar! Den som blev bäst i test, de va den lilla LPL-dosan i plast! Står till vänster i bilden! Testade med vatten, och den höll tätt! Så nu byter jag dosa! :)

Vad gäller optik innan antireflexbehandlingen tid, så funkade ju tripletter ganska bra ändå! Vissa tillverkare gjorde andra konstruktioner, ljusstarka alltså, men mörkade att objektiven va ganska värdelösa i dagsljus/solljus! Leica typ! :) Men Bertele hos Zeiss utvecklade den här triplettkonstruktionen ända till ljusstyrka 1,5! Optisk trollkarl kan man nog kalla Bertele! Nu talar jag såklart om Sonnarer, som funkade bra även i solljus! Och när man senare lade på en antireflexbehandling på de här Sonnarobjektiven, så blev dom mycket, mycket bra!

.

För övrigt så blir det en del uteliv i Coronatider! Skogsuteliv! Med thermos och mackor! Och kamera! Och i den här Jupiter-12 på M Leican, så ligger det en Biogon! :) Kul det med!

/Bengan

Ps. I kväll framkallning!

Inlagt 2020-05-16 14:01 | Läst 1400 ggr. | Permalink
Dj*klar vilka intressanta objektiv och kunskaper du har.
Och så vet du har man använder dem.

En sidofråga som du kanske kan svara på:
Vet du vilken Rolleiflex man ska välja och från vilket år?
Xenar eller Tessar och med avseende på bildkvalitet pga. just reflexbehandling.

MVH Janne
Svar från Benganbus 2020-05-16 14:32
Tack för ditt betyg, så'nt värmer! :)
Men, nu skall jag inte förhäva mig, för det här med Rollei e inte mitt ämne tyvärr! (Å jag har ingen jag känner som skulle kunna ge ett bra svar)
Jag e bara specialnördig på en del om Leica,
å så en liten del om Contax/Kiev och optiken därtill! :)
Mvh från Bengan
Peter Hennig 2020-05-16 19:19
Jag får väl rycka in när Bengt bangar ut ... :-)
Xenar och Tessar är samma konstruktion. Xenaren från Schneider blir lite billigare jämfört med Zeissobjektivet Tessar. Jag tror inte att det spelar någon roll bildmässigt vilken du väljer.
Tessaren är ett fantastisk objektiv - för att bestå av bara fyra linser. Det betyder då inte att det är världsbäst. När väl antireflexbehandlingen efter kriget fanns tillgänglig för optiktillverkarna, är Zeiss Planar på en Rolleiflex det vassaste alternativet. Satsa på Planar 3,5 eller Planar 2,8 om du har spenderbyxorna på.
Bengt Fredén, fotograf 2020-05-18 13:08
Janne!
Ursäkta att jag hoppar in och besvarar din fråga:
Om du ska ha det allra bästa i Rolleiflex-väg, så ska du titta på en äldre Rolleiflex 2,8F - där har du ett knallskarpt (och ljusstarkt) Carl Zeiss Planar 2,8/80mm objektiv. De tillverkades även i nyare versioner (i Japan) på 90-talet, men då gjordes Planarerna av Rollei (HFT-Planar).
De äldre versionerna med Tessar-optik är lite billigare i inköp. Kolla på L P Fotos auktioner eller på eBay!

Det fanns även en vidvinkelversion med ett fast Distagon 4/55mm, och en Tele-Rolleiflex med ett fast Sonnar 3,5/135mm. Kultkameror, båda!

Själv plåtar jag med lite enklare Rolleicord-kameror (V och Va), och på dem sitter det ett Schneider-Kreuznack Xenar 3,5/75mm-objektiv, lite mjukare kontrast än Zeiss, men nästan lika skarpt.
Jag har en Patterson-dosa och köpt nya spiraler till den som är mycket lätta att ladda. Och så vänder jag aldrig dosan vid agitering utan snurrar spiralen istället, vilket gör att framkallningen blir jämnare på negativet och jag slipper viss läckage på locket.
laha 2020-05-16 19:36
Kan inte hålla med dig där. Vid framkallningen bildas kaliumbromid som bromsar framkallningen och sjunker neråt i dosan. Underkanten på filmen blir underframkallad. Det var ett stort framsteg när man kom på att vändning av dosan ger jämnare negativ.
Wolfgang 2020-05-17 00:08
Jag vill inte säga emot Dig, men har aldrig upplevt det Du säger och så har jag hållit på med det "nästan hela livet". :-) Men jag ska kolla detta.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg