Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5006 / En del nutid och en del historia! Tri-X och Påsk typ!

Vardagen e inte riktigt som vanligt, för vi pensionärer gick upp sex i morse! Den yngre av oss skulle i väg att handla, för butiken öppnar mycket tidigt! Tack för det butiken!

Å jag beställde film nyss! Jag beställde några rullar via nätet, men inte Tri-X, utan Ilford HP5 Plus! (Säg inte det till nå'n) Men det e nya tider numera, Tri-X har blivit dyr, men bensinen e i alla fall billigt ett tag till!

Å vad gäller historia, så har jag nog fotat med Tri-X sedan tidigt 1960-tal, så det här kan bli en pärs att pröva nå't nytt vad gäller film! Nu kanske nå'n undrar, varför fota med film, när det finns digitalkamera? Det är en helt annan historia! ;)

Å så har det blivit en del läsning i helgen, om varför vi firar Påsk! Det e bra att repetera ev. kunskap! Samtida historiker med Jesus, som några romerska historiker tex, har ytterst få noteringar om någon Jesus! Nu hände ju det här i en fattig provins i utkanten av Romarriket, så det va väl inte så mycket att rapportera om! Fast en intressant notering, det är i alla fall att det hade blivit bråk mellan två grupper om Jesus! Det va ett tiotal år efter att Jesus hade försvunnit! Intressant! Det verkade finnas olika tolkningar/trossamfund om Jesus redan då!

Sitter och tittar på två Jupiter-3 objektiv! Ett före omräkningen och ett efter! Ser ingen större skillnad! Misstänker att en test ev. skulle kunna svara på frågan! Men då menar jag en test med mätinstrument typ!

Nog för nu från förskingringen!

Å i dag mera friskluft ute i skogen!
Det e bra att hålla sig i form, ifall!

/Bengan

Inlagt 2020-04-14 09:09 | Läst 1682 ggr. | Permalink
Antar helt aningslöst att den yngre är din fru. Smart? Fotografering med film. är det enda rätta? Digitaleran trots allt /NE
Vad säger man?

" Livet är för kort för att klamra sig fast i det förgångna, tag lärdom av det, men lev i nuet" 🧐😉
Hej,
En sådan skönhet, kameran alltså. Den klarar säkert mer än 100 år till. Det är framtid.
Klapp
Bob
Du behöver inte testa nå!
Ut å ta bilder ;)
Filmfoto är fint. De där var en positiv kombination att skapa negativ med.... Sen är det väl så att idag är det digitalsystemkameraismen som är på fallrepet när det finns mobiler med normal, vidvinkel och tele...
Ha de så gott.
Jerry
Filmen kom 100 år innan det digitala som behövde 20-30 år för att dominera. Jag undrar lite vad som hänt om det digitala kommit före filmen?? Jag har svårt att tro att filmen kommit i bruk då?!
Mycket friskluft blir det;)

Beträffande Tri-X från 60-talet så är dagens 400TX inte riktigt samma film så HP5 Plus blir nog bra. Jag kör 400TX med Xtol 4-1+1-1 (9 min) så får man ytterligare en Tri-X variant ;)

/Stephan
Den digitala flugan är snart ett minne blott =)
Hej du SVART/vita!?
Så kom vi åter till den ständiga kontrover i frågan om olika film nu senast Ifford/Kodak. Jag använde mycket Ilford under många både FP4 och HP5, och var nöjd. Har fortfarande ett antal ruller FP4+ som jag faller tillbaka på om nostalgin blir för stor!
Sedan fick jag av svärsonen ett antal TriX som han av digitala skäl ansåg sig kunde avvara. Sedan kunde jag inte bärga mig med alla berömmen i rygsäcken om Trix kvaliteterna. Men ett var svärsonen tydlig med.Svart är inte bara svart - det är avgrundssvart!
Eftersom jag av ohejdat vana måste kivas med dom tvärsäkra kastade jag en fil i en gammal Contax och med en bit glas från favolådan 50mm 1,4 Yashica. Och för att slå in dörren hos svärsonen stälde jag ASA på 500, en liten jävel kunde inte hitta 400 läget. Sedan kom dagen då rullen var exponerat och utplockat. Framkalningsdosan laddat men sedan blev det tvärstopp. Kemin - hur är det nu med den? Och tiden, och tempen.

Jag kom av mig - Digitaltruth har en uppsjö av recept från termokaffe till et helt batteri av framkallare även från Kodak.
Men jag vågade inte ta steget !
Så nu är jag landat i en sits var jag har blockerat framkallningsdosan och känner mig tvungen att i framtiden bara fotta digitalt! Visst jag kan välja färg eller s/v men alla mina oexponerade film ligger och väntar på min beslutsångest försvinner.
Tänka sig den tanke att det inte finns en skildnad som är avgörande för alla analogers själafrid - att all trätande var helt i onödan, alla diskuttioner avslutat.
Är der avslutet för slabbandet i husets mörkaste vrå???
Svar från Benganbus 2020-04-16 07:18
Tack för de intressanta och existensiella film och framkallningsfunderingarna! :) Mvh från Bengan



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg