Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4998 / Ett nästan åttio år gammalt Zeissobjektiv på Fuji X-E1

Fortsättning vad gäller "piratobjektiv" på Fuji X-E1! Och det här är en fortsättning om det objektiv jag visade i min förra blogg! Ett litet inskjutbart Sonnar-objektiv för Contax mätsökarkamera!

.

Jag har hittat nummerserien på objektivet i Thieles förteckning, men uppgiften när objektivet var färdigt saknas, med det ser rimligt ut att det är runt 1940! Och det här är ju då ett ganska tidigt T-behandlat objektiv! När den här T-behandling kom, så va den ett hemligt militärpatent! Och det förstår man, att titta genom ett T-behandlat periskop fungerade nog mycket bättre att att se genom ett icke antireflexbehandlat!  Men efter 1941 som kom en del kameraobjektiv ut på marknanden, bla i Sverige och Schweiz! Sverige och Schweiz var neutrala och hade då en viss handel med Tyskland under kriget! Men objektivet kan såklart även ha inköpts i Tyskland!

Jag kan väl tillägga att Leica och andra företag hade inte tillgång till antireflextekniken förrän 1945, då va Zeiss tvungen att släppa alla sina patent!

.

Å så litet testfoto! Solskensfoto med den här enkla SC-antireflexbehandlingen!

Och det som har hänt med objektivet under åttio år är såklart en del polerande på frontlinsen! Man kan se en del fina repor! Och då T-Behandlingen på frontlinsen var mycket mjuk, så va det ganska lätt att göra putsrepor!

.

Och det går i alla fall fint att fota blommor via objektivet!

Och man kan nog kalla det här för "ett objektiv med karaktär", efter både frontlinspolerandet och även vad gäller ålder på objektivet!

.

Men jag tycker en så'n här optik passar bäst för svartvitfoto! Och tycker det blir ganska bra även på full öppning!

.

Å skulle man vilja ha mer skärpa, så bländar man ner! Här är det på bländare 4! Och det här är en del av ett porträtt, så bilden är mycket delförstorat!

Så en sammanfattning, många äldre och litet repiga objektiv är inte så dåliga som många ungdomar tror! ;)
Det går fortfarande utmärkt att fota med dom!

Allt för nu!

/Bengan

Inlagt 2020-04-06 13:26 | Läst 1408 ggr. | Permalink
Hej,
Vilken skönhet. Du visar ju här att det går utmärkt att plåta både i färg och monokromt med dessa gamla gluggar.
Märkligt nog fungerar även de gamla Leica gluggarna, utan antireflexbehandlande, utmärkt för färg. Jag skall visa det i några kommande bloggar. Jag har nämligen köpt en nygammal FF.
Klapp
Bob
Svar från Benganbus 2020-04-06 14:37
Jag tror många ungdomar, 60 - uppfattar den "forntida fotografin" efter de bilder man kanske själv hittat i en skokartong på vinden. Små repiga bilder med skakningsoskärpa och inställningsoskärpa.
Men med dagens digitala film, så fungerar de här objektiven nästan lika bra som dagens objektiv. Objektivutvecklingen är inte så stor som dagens optiktillverkare påstår! Men dom äldre objektiven e såklart litet krångligare att fota med, det e nog där en del av problemet sitter! ;)
/B
Glas till lenser är ett helt under i sig! Det går att skriva tjocka böcker i det ämne! Men även här har reklamen haft mycket att berömma och kammat O - . för nogot år seden köpte jag en Canon 600 med objektiv till - naturligtvis skulle konceptet testas! Och öj vad besviken jag blev! Det så för mig ut som kameran inte kunde hitta focus. Jag beklagade mig till min svärson som tyckte att det var nog inte så besvärligt så även han fick testa men med sin nya Canon (digital). Det gick en vecka så kom han tillbaka och beklagade sig över att kameran hans inte kunde hitta focus - ÖHHH - Va?
Nu var det sig så att jag fick låna ett objektiv av samma sort från tredjepart enbart för att få testa - det blev en klar 0a igen. Sedan har jag periodvis kollat samma objektiv i diverse fora - och titta på fans gris även här var berömmet inte till att hitta!
Som mmotpol plockade jag fram en Yashinon 50mm 1,7 som jag fick i hopp med en Yaskica TL electro X som min jag fick av min blivande hustru ( Vi skriver 1970) och som har hängt med i ur och skur - bl a var den ytterst nära att falla ner från toppen av Trollstigen i Norge. Denna glasbit presterar samma goda resultat med vara sig färg eller s/v även i digitala sammanhang.
Så för mig (sent omsider) har jag lärt mig läxan att kameror kan vi få i minut och parti det är lik förbaskat glasbitarna som sitter längst fram som skapar bilden, lite ytbeläggning ger det sista till bilderna visst men glaste är alfa och omega.
Svar från Benganbus 2020-04-07 12:23
Henrik, jag va tvungen att läsa på litet om Yashinon 50mm 1,7 ! :) Jag tycker det ser ut som en mycket kompetent liten optik!
Jag tror det hela handlar om att vi fått en mycket bättre "film" numera! Digitala sensorn!! Och det är det som gör mycket av dagens skärpa! En film va aldrig riktigt plan och så fanns det korn!

Men vad gäller optiken, det fanns mycket bra optik innan digitalkameran! Vill påstå att 1960-talsoptik räcker! Men det kan man ju inte erkänna inom optiktillverkarna såklart, hur skulle försäljningen av nya objektiv gå då! Men visst kan jag väl erkänna är det enklare att fota numera, man har ju lagt till AF, osv, osv!
Men, med ett litet extra kunnande, och att inte ha så bråttom, så tycker och tror jag i alla fall, att gamla analoga objektiv, som ditt Yashinon 50mm 1,7 räcker mer än väl eller lika bra! Och e många gånger roligare att fota med!
/B
Men betyder inte "Beleg fehlt" att det var något fel på antireflexbehandlingen?
Svar från Benganbus 2020-04-07 12:12
Thomas, tror det betyder att dokument saknas.
/B
N Thomas Meldert 2020-04-07 18:01
Jag tror du har rätt. Min tyska är rostig.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg