Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4995 / Varning för ett onödigt skarpt objektiv att ha på Fuji X-E1

Det har blivit ett pillande de senaste dagarna på olika objektiv som jag brukar använda på min Fuji X-E1! Och jag hittade nyss ett objektiv som e vansinnigt skarpt, "verrückte Schärfe" som man säger i Tyskland, men så är optiken även mycket bökigt att använda på Fuji X-E1 också! Bökigheten beror på att optiken är gjort för Contax G1 och G2, autofokusfunktion! Och nu gör jag en manuell skärpeinställning vi en adapter på X-E1 via en litet smalt grepp/inställningsring! En mycket långsam skärpeinställning!

Vän av ordning kanske då undrar, "varför använda det här objektivet på Fuji X-E1 då?"
Ja säg det! :)

Men vad gäller det riktigt onödiga, skärpan alltså, så hittade jag en bra och kort sammanfattning av problemet på nätet!
"The Zeiss Planar 2/45 isn’t a lens for shooting portraits. At f/2 it is one of the sharpest 50mm lenses you will find but the bokeh is way below average. The focusing issues don’t help much either."

Inget konstnärligt här inte, typ bokeh eller liknade, utan bara en dj-a superskärpa! Som sagt, se det här som en varning! Skärpa e ändå inte allt! ;)

/Bengan

Ps. Det här med "verrückte Schärfe" läste jag faktiskt i en tysk fototidning för ett antal år sedan när dom testade den här Zeiss-optiken!

Inlagt 2020-04-03 10:40 | Läst 1488 ggr. | Permalink
"Verrückte Schärfe" är en perfekt beteckning för detta objektiv! Även för vissa andra. Men i min fotoförening www.ffim.se diskuteras inte kamera, skärpa och bokeh så ofta utan istället bildinnehållet, känslan och ljuset.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg