Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4976 / Att samla på saker är nog mänskligt! Tänker på toalettpapper! :)

Fått litet tid över för läsning och fritt tänkande då jag måste hålla mig inomhus! Nåja, jag smög ut tidigt i morse och hämtade en säck värmepellets och tog då samtidigt in DN! Inte en människa i sikte! Och nu har jag prickat av första tabletten Tikacillin för dagen, så nu e det tänketid, lästid och bloggtid ett tag! (Måste nog ta en liten smutt Cocillana för att lugna hostan litet) Men nu kommer bloggen, så se upp! :)

.

Tänker på det med att samla på toalettpappersrullar som ju har blivit mode, eller trend! Försöker hitta något annat i den mänskliga historien om samlande! Och det är väl så att vi är samlare på nå't sätt! Bla. de tidiga Olorgesaliemänniskorna i Kenya samlade om dom hade möjlighet, men det hade dom nog inte så ofta! Det va nog mera att komma ihåg platser där man kunde hitta mat igen nästa gång man passerade! Men något intressant och avvikande, det är faktiskt att man har hittat en fyndplats i Kenya där de här människorna, som levde för en miljon år sedan, hade en tillverkningsplats för ganska svårtillverkade stenyxor! Här höll man på med yxtillverkning i en miljon år! Man tillverkade massor av yxor, mer än behovet! Å de här yxorna va inte så speciellt bra för sitt ändamål heller! Och man hämtade sten från ett ställe som låg flera mil bort! Kanske så samlade man även på de här yxorna! För yxorna fanns olika storlekar och det fanns ett överflöd av dom!

.



I senare tider så kom ju snäckskal och liknande in i samlarbilden, och snäckskal samlar man än i dag! Vi samlar på det mesta, frimärken, bilar, kameror, pengar, skor osv! Fast ibland vill vi inte själva erkänna det! Att vi samlar alltså! Och vad andra samlar på, det har vi ofta synpunkter på! Typ toalettpapper! ;) Å jag har sett flera som samlar på gamla böcker också! Dom har en hel vägg i vardagsrummet full med böcker som dom redan läst, eller ska läsa! Gamla böcker i stora bokhyllor!  Men det anses nog vara mer normalt, vad normalt nu är! Tänker på bokförsäljaren som kom och ringde på dörren och frågade, "Får det vara en bok?" Svaret blev, "Nej tack, jag har redan en bok!" :)

.

Ok, till saken då! ;)
Jag samlar på vissa kameraprylar, mest kameraobjektiv! (Det här har säkert den uppmärksamme läsaren av bloggen redan upptäckt för länge sedan) Det är Sonnarobjektiv i olika former som jag gillar! Och som vanligt, så är det nå'n som lurat in mig i det här samlarämnet! Det e alltid någon annans fel! ;)
Men jag tycker i alla fall att det här Zeiss-samlandet är mycket intressant! Tack för att jag blev inlurad!
Innan jag blev inlurad, då kunde jag såklart en del som de kameror som den kommersiella marknaden normalt saluförde i annonser och tidningar, typ Leica, Nikon, Canon osv, osv! Och det va inga dåliga grejer det heller, men den kommersiella marknaden har ofta en baktanke = säljtanke! Så det här intresset med Zeiss och Sonnar, men även tidiga Jupiter-3 blev ett mer udda intresse, inte så mycket marknadstyrt! Nu skall jag inte just nu fördjupa mig mera i ämnet utan visar några bilder!

.

Här en bild tagen med en Contax IIa, med en Biometar 2,8/35 mm! För det är även och intressant att fota med de här grejerna också!

Nu dags för litet mer Cocillana, för man blir även hes av att skriva! ;)
Och ha det så bra som det nu går i den här underliga tiden!
/Bengan

Inlagt 2020-03-21 10:15 | Läst 1243 ggr. | Permalink
Hej,
Vilken samling Sonnarer. Typiskt för svensken är att han aldrig tar ansvar, utan beslutet har kommit i konsensus, med någon annan ibland okänd.
Krya på dig
Klapp
Bob



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg