Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4979 / Just-in-time-ekonomin, Corona och Finlands beredskapslager!

Finland e speciellt i flera avseenden, det har vi bla. märkt vad gäller den finska skolan! Nu visar det sig också att Finland har beredskapslager kvar, som passar bra att ha i Coronatider! Vi i Sverige avskaffade tanken på att ha beredskapslager 2002! Och gick vidare på den Liberala"just-in-time-varuekonomin"!  Alltså, vi skaffar varor/saker när det behövs! Tex när det behövs ett beredskapslager, så skaffar vi det, men då e det liksom försent,  det e därför det heter beredskapslager! :)

En liten praktisk vardaglig förståelse på hur det här kan fungera är den nya Apoteksreformen! "Din medicin e litet udda, så vi hade ingen lagerplats för den, men vi beställer den nu så kan du hämta den om fem dagar! Köp gärna litet smink så länge!" ;)

En  fundering e nog att i stället för tänket “just-in-time” som vi använder idag, borde nog tänket i vissa samhällsviktiga saker vara “just-in-case!” Det e väl så Finland har resonerat!

Annars så fortsätter jag med att ta medicin mot mina luftrörsproblem och hostmedicin vid behov, och tar det såklart lugnt! Ingen vedhuggning alltså! :) Och en del läsning blir det såklart, just nu historia! Kan man inte sin historia, så kan man lätt bli lurad! ;)

/Bengan

.

Slaget vid Suomussalmi!

Inlagt 2020-03-20 10:39 | Läst 1917 ggr. | Permalink
Hej. Vårt beredskapslager består nog mer av långtidskontrakterade konsulter
som räknat ut hur mycket vi kan dra ner på sjukvården.
Nu ska man inte göra politik av allvaret.Men nog är det märkligt att inte mer kritik, just nu! Går till att miljarder har gått till konsulter,uppsägningar,anställningsstopp och varsel, i stället för en trygg sjukvård respiratorer och personal. Redan tidigare har ju sjukvården gått på knäna för att hinna med, medan en MODERAT sjukvårdsansvarig i Stockholm förlitat sig på sina konsulter, och talat om för läkare och övrig sjukpersonal vad som är bäst!
Krya på dig. Bengt H.
Jo, när man tror att samhällsnödvändiga funktioner går att hantera på samma sätt som tillverkning och försäljning av nya mobiltelefoner blir det en smula fel. Jag hoppas verkligen att detta blir dödsstöten för den nyliberala religionen.
Hej,
Det här kan bli en väckarklocka. Om vi byter ut en del politiker i nästa väl.
Krya på dig
Klapp
Bob
Svar från Benganbus 2020-03-20 12:50
Bob, det som säljer bäst i valtider e skattesänkningar! Å mannaninnet e kort! Och att välja, jag tycker inte man väljer politik numera, utan man väljer på sitt politiska lag, vad dom se'n än gör! Så även om laget gjort ett skitdåligt jobb vad gäller vården i en storstadsregion, så håller man ändå på laget! Annars så fanns väl inte de här politikerna kvar?
För bristen på personal/vårdplatser har funnits ett antal år här i Stockholm med samma politiker och inget händer!
Det närmar sig USA på flera oroande sätt! :(
/B
Väl talat, Finland e bäst!
Härliga bilder dessutom!
Svar från Benganbus 2020-03-20 12:54
Tack Ragnar! :)
/B
"Just in case" blir ett bra motto! Träffsäkert.
Det är nästan så man rodanar när man som finlandare läser era insändare. Vi har ju alltid lidit lite av "lillabrorssyndromet" (trots att förra vårens hockey-VM höjde självkänslan en hel del...)
Alla nog har alla att fundera på i sitt hörn av världen nu i dessa tider. Läste just att diagnostiserade fall ligger runt 400 och Inga dödsfall ännu här hos oss, men det är väl bara början ännu.

Tommy S.
Har länge tyckt att Finland är bättre på en mängd områden, se bara på lärarstatus, behöriga lärare, god man verksamheten, försvar-materiel-ekonomi etc.

Beträffande så kallad lean production så fick vi de idéerna från de framgångsrika jappsen för ganska lång tid sedan. Kommer ihåg innan elverken slogs ihop till några få stora el-jättar, då hade varje elverk stora av egna lager.
Gissar att när detta blåst förbi kommer vi som vanligt glömma snabbt.

/Stephan
Hej igen!

Läste nyss Roger Cicalas blogg om att desinfektera kamerautrustning och utrymmen. Bäst info jag sett. Jag tror att din fru och du tillämpar detta sen gammalt men råden tål att spridas.

https://www.lensrentals.com/blog/2020/03/how-to-disinfect-camera-equipment-and-spaces/



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg