Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4944 / Bättre skärpa än Leicas ASPH! Kortblogg alltså, för det e fredag!

Och som vanligt har jag använt en iPh0ne 5S till produktbilden!

Alltså, skärpa e viktigt! Och vill man ha bättre skärpa än ett Leica ASPH-objektiv, så kan man trixa litet med det man har, och få en bättre skärpa en vad ett Leica ASPH-objektiv ger! Ta tex det här objektivet, det verkar ge bättre mittskärpa än ett Leica ASPH-objektiv ger, men aningen sämre kantskärpa!

Så vad gör man? Det har ni ju redan listat ut, ursäkta mej! Det självklara svaret e ju, att man låter bli att använda kantskärpan! :)

Med det här fantastiska Zeiss-objektivet på en Fuji X-E1, så tar den mindre sensorn automatiskt bort en del av kanterna på vad optiken visar, och kvar blir bara den fantastiska Zeiss-mittskärpan, en mittskärpa som e bättre än Leicas ASPH-skärpa! Så säger i alla fall Ken Rockwell!
"The LEICA ASPH is sharper in the corners, while this Zeiss is sharper in the center than the ASPH, and has much less distortion than the SUMMICRON ASPH!!
Här e hela artikel om optiken!

Nog om detta, skall snart ut och handla till fredagsmyset, se'n ta en liten kortpromenad på Sörmlandsleden med Roffe och med Nikkormat och Nikkor 2/35 SC!
Man måste även träna nackmusklerna! ;)

Ha det så bra i vår härliga och just nu, soliga skärpevärld!
/Bengan

Inlagt 2020-02-21 09:49 | Läst 1860 ggr. | Permalink
Jag har testat Zeiss ZM 35/2 och var inte speciellt nöjd med resultatet, mitt Voigtländer 35/1.7 ASPH gör ett något bättre jobb, och det har jag bara betalt 2000 kronor för! Men det finns ett Zeiss som på allvar kan utmana Summicron M 35/2 ASPH och det är Zeiss Biogon 35/2.8. Det är lätt, kompakt och knivskarpt även ute i hörnen. Men å andra sidan har det bara bländare 2.8, och jag behöver 1.4 eller 2. När det dök upp ett begagnat Summicron M 35mm ASPH till Zeiss 35/2 pris slog jag till, det är den bästa 35:an som jag jobbat med! :)
Jo det stämmer bra, har testat 35/2 ASPH och 50/2 (ej ASPH) som varit mycket skarpa på mina APS-C kameror men betydligt sämre på FF (digital). Så min erfarenhet är att adapterad optik på FF inte är så kul att hålla på med.

/Stephan
Zeiss ZM 35/2 är inte alls dumt. Jag valde dock ZM 35/2,8 för gatufoto eftersom det är kompaktare och ännu skarpare.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg