Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4939 / Fråga om skanning av negativ!

I dagens analogfoto finns det flera digitala finesser att använda, tex som att ta bort damm på negativet i PS och sedan göra utskrift i skrivare i stället för att jobba i mörkrum! Jag har en Nikonskanner, som funkar bra, men verkar vara dyr numera, om den fortfarande tillverkas! Så en fråga, ni som fotar analogt och skannar, finns det billiga och bra skanners? Eller funkar det även bra att fota av negativet? Som man gjorde förr med dia! Vore kul att höra litet olika sätt att få in filmremsan in i PS!

/Bengan

Inlagt 2020-02-17 12:05 | Läst 2287 ggr. | Permalink
Jag har en enkel amatörskanner för ett par tusenlappar, en Canon 9000f. Den ger ett bra resultat, men vissa skanningsförluster vad det gäller skärpan ser man. Jag märkte att kända negativ där jag hade kopior från det traditionella mörkrummet, inte blev lika skarpa när jag skannade. Lite försök gjorde klart, mellan tummen och pekfingret, hur stor skanningsförlusten är - och det kompenserar jag med digital skärpning.
Dammborttagningsfunktionen påverkar även den skärpan negativt. Dessutom tar det en evig tid. Helt uteslutet om man skall jobba med kvantiteter.
syntax 2020-02-17 16:10
Med tanke på nedanstående som går ut på repro via digitalkamera, som även är en utmärkt metod, vill jag ändå nämna följande:
Mina negativ 24x36 är i 6-längder, som ju är det vanliga för förvaringsfickorna i pergamynt. Skannern tar två sådana längder - vilket betyder att tolv bilder kommer upp på skärmen som små kvadrater i positiv form till förhandsgranskning. Det är en aktningsvärd fördel när man skall bedöma och navigera sig fram i stora negativmängder.
Ett reprostativ, en FF-digitalkamera, en macroglugg, en gammal negativhållare och ett litet ljusbord. Exponera i raw, lyft in i photshop, silver efx och gör ”mörkrumsjobbet” där.
Slår vilken scanner som helt.
Finns massor av information om detta på nätet.
Prova!
Ses/per-erik
Jag fotograferar av negativen. Ett stativ och ett LED-ljusbord. En plåtram från en Durst att trycka ner negativet med. Jag går vägen över Camera raw då jag tycker att det är enklare att bestämma storlek och andra inställningar i efterhand.
Jag öppnar bilden i PS och, om det är ett färgnegativ lägger jag ett justeringslager- kurvor och väljer förinställning färgnegativ RGB. Sen lägger jag på ett ytterligare lager där jag ställer in kontrast och kurvan i de olika färgkanalerna. Det blir en del pill.
Ett annat sätt är att scanna med lite grann av filmbasen också. Öppna i PS. Ta ett pipettprov på filmbasen. Då ligger den nyansen som fyllfärg i färgväljaren. Gör ett nytt lager. Fyll lagret med fyllningsfärgen (hinken) och välj differens på det lagret och du har en positiv bild. Vilken metod som är bäst får väl avgöras från fall till fall. Om det är svartvitt följer jag Per-Erik Åströms metod.

Om jag scannar använder jag en Epson V750.
/Gunnar S
per-erik åström 2020-02-17 15:17
Utförligt och fint beskrivet Gunnar! Och som lök på laxen kan man ta en titt på en suverän mjukvara - www.negativelabpro.com - som förenklar/förbättrar processen ytterligare. Har testat den med mycket gott resultat både för s/v och negativ färg.
Med vänlig hälsning/per-erik
Tror det finns digitalkameror att köpa som reducerar bort hela den processen med scanning idag, ledsen kunde inte låta bli ;).

Jag har konverterat mina gamla negativ, både med flatscanner, diascanner samt fotograferat av negativ på ljusbord. Tycker fotografering med ett makro mot ljusbord fungerade riktigt bra, gäller bara då att inte välja en analog kamera igen, ursäkta igen ;)
Hej Bengt
Finns massor om det på youtube. Ett exempel här

https://www.youtube.com/watch?v=Qjhm96gKd40

Ha de gott.
Jerry
Jag gjorde en test för en massa år sedan där jag jämförde att skanna en bild (på dig faktiskt Bengan!) dels på min Nikonskanner (5000 ed) och dels på min flatbäddsskanner (Epson 750) och kom fram till att om jag skulle ha bilder för att publicera på nätet eller skriva ut upp till A4 så funkade flatbäddsskannern bra även för småbild. Skrev en blogg på fotosidan om detta när det begav sig. Den stora skillnaden var att det inte gick att få kornskärpa från den billigare flatbäddsskannern. Viktigt när man skannar är att ha en bra programvara, själv körde jag med SilverFast men det finns många som även gillar Vuescan.

Att fotografera av negativen med digitalkamera blir ju också bra om man gör det på rätt sätt.
Tack för den här intressanta genomgången av skanning!
Mvh Bengan
En begagnad Epson 700/750 är nog det bästa man kan hitta. Helt Ok kvalitet om man är noga, och tar 4x6 småbildsneg per scanning. (Alt 2x8 mellanformat)

Epson har ändrat mellan 700 och 800-modellerna så 800 tar färre filmremsor av någon anledning. Helt obegripligt. Trevligt med LED dock. Blir inte varmt och startar snabbt.

Det går att köra 700-hållare i 800-serien, men kräver lite handpåläggning. Filmhållare finns att köpa hos Kameradoktorn.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg