Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4924 / Slow Photography och Nikkoroptik!

Det blir en långsammare fotografering då jag fotar analogt! Men jag tycker sällan det är någon större nackdel! Nu e jag väl medveten om att jag inte kan få samma skärpa med det analoga som med det digitala! Men då försöker jag jobba med bilden i stället, så att inte skärpan blir det viktiga!

.

Vad gäller den här nyinköpta Nikkoroptiken, som jag köpte på Kameraloppisen i Södertälje,  så fungerar den bra även på Nikon F3, men kräver där litet mer handpåläggning med tanke på den tidiga Nikonfattningen!

Testbild på full öppning med Nikkor 2/35:an via Nikkormar FT2. Jag tycker optiken funkar bra! Tri-X 400 ISO, D-76!

Framtidens fotografering kanske är i ett litet lugnare tempo! :) Typ  Slow Photography

/Bengan

Inlagt 2020-02-04 10:19 | Läst 1915 ggr. | Permalink
Hej Beng Slow Photography. Det existerar redan. Gå upp på Södermalm Götgatan och dess omgivning , så kommer du få se rätt många Hipsters som bär på analoga kameror. Jag har aldrig sett någon av dem tagit någon bild.En detalj jag har lagt märke till, dom bär ofta kameran på ryggen. där räcker nog en laddad film till och med längre än din, innan framkallning.
/ Bengt H.
Svar från Benganbus 2020-02-04 13:21
De e dom som har fått priset att öka på Leica M6 också! ;)
Mer prydnad än kamera!
De e Leicas marknadsföring som gör det surt för oss användare! ;)
/B
Det här är i grunden intressant, och verkar vara en reaktion på det snabba, det ytliga och kanske därmed, i någon mån slarviga fotograferandet, dvs utan eftertanke (mobilen?) och med kvantitetstänk snarare än kvalitet. Och förstås hjälper det ju om man har grejer som är "krångligare", kräver mer eftertanke, kanske flera handgrepp etc. Men, som jag läser och förstår det handlar det ju egentligen inte om digitalt eller analogt eller att det bara blir långsamt, utan begreppet ska kanske ses och läsas som "omsorgsfull fotografi".
//GöranR
Svar från Benganbus 2020-02-04 13:25
Helt rätt Göran!
Man kanske skulle våga sig på en analys till det här ständiga fotandet och se'n utläggande i sociala media som det nog i grunden handlar om! Fast jag tror jag tar det på Viksängen.... ;)
/B
Visst kan du få lika skarpt med analog fotografi som med digital - vid ett normalt betraktningsavstånd vill säga. Tri-X är en film med fin kornskärpa om den framkallas rätt. Annars är det en oskarp film.
Svar från Benganbus 2020-02-04 13:25
Tack för stöd Peter! :)
/B
Som jag minns det funkar F3 med alla dåtida årgångar på lnser, har ju en liten klaff som man fäller fram eller tillbaka beroende på optik.
Svar från Benganbus 2020-02-04 13:18
Det stämmer bra Måns, men den här ålderdomliga optiken, som en god vän sålt till mig ;) den saknar en liten hake för den här klaffen! Det kan man såklart fixa genom att fila litet på optiken!
Men det går faktiskt att fota ändå! Man bländar med manuellt till den bländare man vill använda, och får då en slutartid i displayen som man ställer in manuellt på kameran! :)
Varför göra det enklare! :)
/B
Hej Bengt!
Glädjer mig att du fått en HP-sökare på F3an så att den lilla linsen passar.
Slow photo är tidlös och harmonisk, jag brukar framkalla en eller två rullar på året.
Gillar det fina kornet i din bild, det digitala blir ofta för slätt i sin yta.
Ha så kul med Slow photo!
Göran
Svar från Benganbus 2020-02-04 18:16
Hej Göran, och tack för hjälpen med att få fart på F3:an!
Nu ser jag att ställa skärpan, och det är nog så viktigt!
Och tack för bildbetyget! :)
Mvh från Bengan
Skärpan är inte allt(!) Det finns andra parametrar, dessutom finns det ett bildseende inne i våra huvuden som kanske inte alltid har så mycket med den senaste tekniken att göra.

Ett foto är en bild och det behöver inte se ut som ett testfoto eller en "tegelvägg".

/Tomas
Svar från Benganbus 2020-02-09 09:03
Tack för stöd Tomas! :)
/B
Ps. Å skulle det knipa, så har både du och jag optik med vansinnesskärpa! :)
Jag hoppas att du inte faller för frestelsen och filar ned bländarringen på objektivet, när det nu är i originalskick. :-)



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg