Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4917 / Varför är de flesta fotografer män? Å så Tårtan i dag?

Under den här existensiella och mörka årstiden, blykepstid säger några, det kallas antropocenvinter säger andra, så uppstår funderingar! Hos mig i alla fall! ;)
För efter ett noggrant undersökande på nätet, så blir min slutsats, det är mest män som fotograferar och även lägger ut bilder på nätet!
Kvinnor kanske sänder sina bilder via mobiltelefon numera, vad vet jag!

Men varför detta mansöverskott på nätet av oss fotograferande män!
E det kanske ett kontaktsökande! Med andra likasinnande!
Eller vill vi bara visa upp oss!

Vi män som ofta inte är så socialt tränade som kvinnor är, tar då såklart tekniken till hjälp, nätet alltså! Och det e väl bra! Att visa vem jag verkligen är, och vad jag tycker, och numera så kan vi även visa det med bilder! Selfie typ! :) Men se upp, en god vän sa till mig en gång, en manlig vän, "Har du gått å blivit djup Bengan!" ;)


Vad gäller övrigt i antropocen, så är det fotofika på Tårtan i dag!
Väl mött där!
/Bengan

Inlagt 2020-01-29 09:58 | Läst 2217 ggr. | Permalink
Ja, det var en intressant fråga. Kanske måste man i och för sig vara överens om vad "fotograf" innebär i sammanhanget. Men om man med fotograf menar yrkesverksamma fotografer och amatörfotografer (någon med foto som hobby) så stämmer nog din iakttagelse (även om närvaro på nätet som sagt kanske inte säger allt om könsfördelningen). Kunde inte låta bli att titta på SCB statstik från 2017 och ser att anställda fotografer i Sverige då utgjordes av 37% kvinnor och 63% män (som kuriosa kan nämnas att det är exakt samma fördelning som advokater). Likaså är 73% av de Årets Bild-nominerade pressfotograferna män.

Man kan undra varför fördelningen inte är jämnare. Kanske syns fotohistoriens kvinnliga förebilder för lite. Vi har nog tyvärr har en tendens att uppmärksamma fotohistoriens manliga fotografer mer än kvinnorna. Hade vi uppmärksammat då- och nutida kvinnliga fotografer lika mycket som de manliga så skulle nog könsfördelningen kunna påverkas åt rätt håll.

https://www.scb.se/contentassets/1fe7f957920f4eaf97bddcc0270553f2/am0208_2017a01_sm_am33sm1901.pdf
På något sätt ligger det implicit i botten på resonemang av detta slag att kvinnor och män är lika som bär - frånsett då det där som sitter mellan benen. Alltså borde lika representation automatiskt uppstå i de flesta fall - annars är det någon som förtrycker och manipulerar.
Så är det nu inte. Ett långt liv (76 år) har gjort den saken klar för mig. Kvinnor och män har olika slags psyke i botten, och har därför olika preferenser.
Lätt att konstatera att här på FS-bloggen är den manliga dominansen nästan total. Så är det inte på Insta, där är jag tveksam till om män dominerar alls. Och jag hittar nästan ingen kvinna alls, i alla fall där jag råkat titta, som intresserar för kameror och kamerateknik. I det finns ingen undermening, bara ett konstaterande. Nu är det länge sen jag var på fotoklubben Avtryckets möten, men där är förhållandevis många fler kvinnor än tex på Tårtanträffarna, vilket enl min fundering kanske beror på att där är det (nästan) bara bilder som gäller, inte kameror. Och fortfarande ingen undermening men en tänkbar slutsats att kvinnor verkar vara mindre intresserade av kameror och teknik än män.Däremot betvivlar jag att dom är mindre intresserade av bilder/ bra bilder än män. Hälsningar/ Björn
Jag tror inte att det är fler män som fotograferar, särskilt inte bland yngre. Men du ser vad du ser när du står där du står.(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg