Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5859 / Vem är den rätte Jesus?

Många säger att Kristendomen va enklare och renlärigare förr! Men de flesta religionsforskare håller inte med om det! Det fanns en mängd olika tolkningar av vad som hänt Jesus, och hur de här händelserna skulle användas i fortsättningen! Men vid det första Första konciliet i Nicaea (325) så bestämdes vilka rutiner som skulle följas, och vilka skrifter som skulle gälla och vilka skrifter som var förbjudna! Och det hade tidigare funnits varningar om olämpliga skrifter! Men vilka skrifterna var, visste man inte så mycket om ända fram till 1886! Då upptäckte man ett antal dokument i Oxyrhynchus!

Och där hittades även delar av ett Thomas evangelium, och det var ett av evangelierna som Kyrkofäderna varnat för. Sedan kom upptäckten i Nag Hammadi 1945 och där hittade man ett nästan komplett Thomasevangelium!
Samt några andra Evangelier, bla Marias Evangelium!

Men vad gäller Thomasevangeliet, så saknar Tomasevangeliet berättelser om Jesu liv. I stället består evangeliet enbart av uppräknade Jesusord, som om någon gått bredvid Jesus och noterat vad Jesus sade, eller nyss har sagt! (Och det finns även en text i Nag Hammadi där det står, "Jag gick och hörde när Jesus samtalade med broder Thomas...")  Ramberättelsen i Thomasevangeliet är minimal. (Ramberättelser, eller utfyllnader om personers liv och levene, de brukar ofta komma ett antal år efter att huvudpersonen har försvunnit)

Thomas evangelium uppgår till 114 jesuord, så kallade logia (grekiska: λόγια, pluralis av "logion", λόγιον = yttrande), varav flera har paralleller i evangelierna. Teorierna om Thomasevangeliets uppkomst, innefattar i synnerhet tiden när det ska ha skrivits! Och här finns två klart skilda positioner som delar forskarvärlden. Och enligt den ena gruppen av forskare är Tomasevangeliet äldre än flera evangelier, måhända äldre än de fyra Bibliska evangelierna, och kan därmed vara det äldsta kända evangeliet i vår Kristendom"

Och läser man igenom texten, så hittar man Jesusord som, "Himmelriket är här och nu, men människorna ser det inte!"
"Och om de som styr er, säger att himmelriket är däruppe, så har ju fåglarna kommit dit före er..."

Thomasevangeliet är mycket historiskt intressant!

Så ha nu en God Jul önskar Bengan

Inlagt 2019-12-23 09:15 | Läst 2049 ggr. | Permalink
Vilken vacker bild! Bengt.
God jul på dig.
/Bengt H.
Du har alldeles rätt, Thomasevangeliet är "historiskt intressant". Men inte bara den, utan också andra "evangelier" som rätt tidigt var i omlopp en tid efter Kristus. Och inte heller Apostlarna kom undan, det förekommer även olika brev som tillskrivs flera av apostlarna men som inte ingår i Bibeln. Och även när det gäller Gamla Testamentet finns det en hel del skrifter som inte finns i Bibeln men som ändå är historiskt intressanta. Inom forskningen kallas alla dessa obibliska "evangelier" och skrifter för apokryfer, pseudipigrafer eller deuterokanoniska.

Dessa skrifter, som är nyttiga att läsa, är dock inte Guds uppenbara ord till mänskligheten.

Bibeln, dvs Guds ord, finner vi bara i de 27 heliga Skrifter som utgör Nya Testamentet. Och detta var inget som Nicaea bestämde, utan på det kyrkomötet stadfästes bara vad som gällde.

Så på frågan vem som är den rätte Jesus, så blir svaret, nu som alltid, läs de fyra Evangelierna i Nya Testamentet så får du reda på det.

Merry Christmas!
Att ”himmelriket” är här och nu har dom flesta ”upplysta” sagt. Jag tänker mig att den ursprungliga förkunnelsen hos personer som Lao Tzu, flera av buddhorna som funnits, Zarathustra, Jesus och Osho har större likheter än dom flesta tror. I många avseenden är det insikter om människans och existensens villkor som en bred allmänhet inte förstod/ville förstå och därför uppfattades rebelliskt. Efterföljande (präster) har senare utformat alla skrifter och alla dogmer o regler i begripligt ”klarspråk” men naturligtvis då lagt in alla sina egna tolkningar av det svårförståeliga....Som jag uppfattar det är dom sk mystiska grenarna av religionerna som sufismen, gnosticismen, kabbalismen i många avseenden närmare dom ursprungliga förkunnarnas budskap än vad som berättas i bibeln, koranen, Avestaberättelserna och toran.
God Jul Bengt!/ Björn T
Intressant är faktiskt nya Testamentet kanske även det Gamla.
Det är enbart så det blir inte så ofta jag läser i Bibeln.
Varför det vet jag inte. Borde kanske lärt mig det som ung.

Ha en bra julafton o härliga helgdagar.
Hälsar
Gun-Inger



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg