Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4878 / En litet annorlunda religionshistoria nu till Jul! :)

Det finns flera berättelser om Jesus, vid sidan av den ortodoxa berättelsen, om vad som hände för över tvåtusen år sedan! Såg tex ett program på Tv i går om Jesus kvinnliga lärjungar!
"Den traditionella berättelsen om kristendomens födelse innehåller få kvinnliga namn, men kan det ha varit så att kvinnor spelade en mycket större och viktigare roll än vi först trott? Och varför har i så fall dessa kvinnor försvunnit ur historieböckerna? Bibelexperterna och historikerna Helen Bond och Joan Taylor ger sig ut för att finna svaren och gör några väldigt intressanta upptäckter, som om de stämmer kan leda till att miljontals kristna kan behöva omvärdera ursprunget till sin tro". (SvT)

Nu är det här inga direkta nyheter, berättelser om kvinnor i Jesusrörelsen har funnits långt tidigare! Och det här med kvinnliga präster och kanske även biskopar, låg nog helt i Jesus egen linje! Men då Jesus var borta så förändrades Jesusrörelsen tillbaka mot en mer Judisk-liknande väckelserörelse med Messias återkomst som huvudtema! Och under det Första Konciliet i Nicaea 325, så rensades kvinnor nästan bort helt ur Kristendomens historia!

Se gärna den här filmen om ni är intresserad av ämnet!
https://www.svtplay.se/video/24688642/jesus-kvinnliga-larljungar?start=auto

Nog för nu!
/Bengan

Inlagt 2019-12-21 21:27 | Läst 1862 ggr. | Permalink
Tack för tipset. Ska se filmen. Det finns många berättelser överhuvudtaget från tiden för Jesus, dvs runt 2000 år sedan i Palestina. Just då fanns det tydligen många förkunnare som ifrågasatte dåvarande ordning , och varför det blev just Jesus som blev den som kom fram tvistar de lärde om.
En God Jul etc tillönskas!
//GöranR

PS. Bilden ger associationer till de här bönehusen man kunde (kan?) hitta ute på landsbygden, vilket leder till Gustaf Fröding och hans dikt Bönehuset, så förtjänstfullt framförd av Göran Fristorp och Leif Strands kammarkör och orkester, med några av våra mest namnkunniga musiker - jag tycker det är en pärla! (sorry för utvikningen...) DS
https://www.youtube.com/watch?v=Av8O7SQcoAU
Sanningen kanske va så enkel att han med sin auktoritet knullade runt.
På den tiden fanns väl inte Me too.
/ Bengt H.
gorred 2019-12-22 09:44
Om man sett filmen finner man att det snarare var tvärtom! Dvs, teorier - som verkar direkt plausibla - om starka självständiga kvinnor som spelade en lika stor roll i den initiala Jesusrörelsen som de manliga apostlarna. Det var först flera hundra år senare som kvinnorna undan för undan raderades ut snett ner åt vänster och försvann ur historien, tack vare den romerske kejsaren(?) Konstantin.
light 2019-12-22 09:44
Bengt, ditt föraktfulla hån och din smädelse var hemsk att läsa. Tråkigt att du måste såra kristna människor på det där vulgära sättet. Men jag säger som vi kristna alltid har gjort när vi mött den här typen av förakt och hädelser: Jag förlåter dig.
Det är mera regel än undantag att statstelevisionen sänder program under de stora kristna högtiderna där människor tillåts förvanska de bibliska texterna och ifrågasätta den kristna tron. Med andra ord, inget nytt under solen. Och du som verkligen vill veta hur det förhöll sig, gå till källan själv - Nya Testamentet.
bassa 2019-12-22 10:23
Jag ber om ursäkt att jag tog i hårt i dagligt tal, men vad visste vi om de katolska prästerna för tjugofem år sedan, där vanligt folk biktar sig i förtroende,. Vad pysslade, och fortfarande pysslar de med på fritiden efter, när folk vänt sig till dem, blottar sig och ber om förlåtelse?
Jag vill inte koppla det till Jesus, Men tankar kommer, när man läser om flera religioner. Exempelvis tillfälliga äktenskap , där de vise lärda jobbar förtäckt som hallikar. Eller katolska präster som är pedofiler utnytjar med sin makt små pojkar och flickor, som tystas ner av kyrkan.Homosexalitet, är synd Osv. Detta är väl ändå en sanning..
Jag kanske har svårt att lita på skrifterna.
Bengt H.
light 2019-12-22 12:42
Tack Bengt, det var glädjande att du bad om ursäkt och att du inte ville "koppla det till Jesus", som du skriver! Nu kritiserar du istället katolska präster som syndat. Och det gör du däremot rätt i, jag delar din kritik. Vi människor är alla fallna varelser. Även Bibeln redovisar öppet om hur troende människor ofta beter sig som just de vidriga syndare vi alla är. Men Bibeln ger ett undantag, och det är Jesus Kristus. Bibeln och Den Kristna Tron bekänner och förkunnar att Jesus Kristus var Guds Son från evighet. Att han var utan synd och därmed aldrig syndade. Att allt han gjorde var gott och fullkomligt. Och det var också just på grund av hans syndfrihet och helighet och renhet som han kunde bli det oskyldiga offret för världens synder.

Sedan nämner du om tillfälliga äktenskap av vise lärda. Jag förmodar att du syftar på den dokumentär som visades nyligen om imamer i Iran som girigt rövade åt sig pengar för att låta människor "gifta sig" för nån timme eller så. Då handlar det alltså om en vedervärdig sed inom Islam.

Till sist skriver du att du kanske har svårt att lita på skrifterna. Så kan det vara. Men läs Bibeln, den har en övernaturlig förmåga att förvandla människors liv.
bassa 2019-12-22 14:42
Jag får väl läsa på. Men jag nämnde också homosexualitet. Ett exempel. Låt oss säga att en ung kvinna förälskar sig i en annan kvinna. Hon kan helt enkelt inte få bort henne i sina tankar Hon vill leva med henne i evihet Hon älskar henne.Men hon skäms känner skam och vet eller fått veta att det är synd.
Så går hon då till guds tjänare och biktar sig, och får förlåtelse av en trygg varm person bakom skynket.
Vad hon inte vet är att den trygge goda guds tjänare bakom skynket,utan vidare kan jämföras med Kapten klänning.
Om jag någon gång skulle bli troende. Skulle jag aldrig vända mig till några mellanhänder kyrkor eller samfund.. Jag skulle be till gud fader direkt, utan att riskera, att min bön smutsades av tvivelaktiga tolkningar gissningar och humbug.
Då skulle min tro kännas ljus, ren och oförstörd, och mina böner stannat som en mysig varm hemlighet mellan gud fader och mig.
Ha en fin Jul.Bengt H
Jag blir rörd av byggnaden. Dom som byggde har gjort så gott dom kunnat med sina begränsade medel och nått åtminstone mig. Pelare av rundhugget virke. Takmålningar. Målat "draperi" på väggen. Lilla lilla skranket mot det heligaste.

Kollade Wikipedia och RAÄ. 1600-tal, byggd av fiskare för fiskare. Även använt som förråd, inget konstigt med det, även kyrkorna användes som förråd ibland.

Fint plåtat, tack Bengan!



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg