Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4857 / Jupiter-3 från 1955 på Leica M6

Att fota analogt så här års är svårt, men kan även vara intressant! Och omväxling förnöjer som man säger och kan även ge litet andra vyer! Men analogt gatufoto på kvällen/natten är definitivt ett svårt ämne! Det blir ofta långa exponeringstider, och man måste stanna upp för att ställa avstånd, inget AF-smygfoto här inte! ;) Men det funkar ofta bra att stanna och sikta med kameran å ställa avstånd, bara man väljer rätt motiv! Å de flesta bryr sig inte vad man håller på med!

.

Inomhus, dåligt ljus, typ stearinljus! Här bländare 1,5 och en 1/8-del på 800 ASA! Och motivet sitter inte riktigt stilla så klart! ;)

.

Men jag tycker Jupiter-optiken, som är från 1955, klarar sig bra när jag fotar rakt mot ljuslågan! Det är en enkelt antireflexbehandling på optiken!

Men om man vill göra fotograferandet något enklare för sig, så här års i alla fall, så kan man byta ut filmrullen till en digital filmrulle, om man nu absolut måste använda äldre manuella objektiv! ;) Film sätter begränsningar! En så'n här "digital filmrulle" läs Fuji X-E1, e numera ganska billig, ungefär 1500:-  även om det inte blir fullformat! Det blir som Leica M8 brukar jag säga, men med mycket, mycket bättre skärpa! :) Och som sagt, med en digitalfilm blir det lättare under den här mörka årstiden!

.

Men här har vi lättjobbade gatufotogrejer! Grejer som e nästan självkörande! Även mitt i natten! Kan man trycka så kan man fota! ;)
Med mitt nya handgrepp! :)

Nog för nu!

/Bengan

Inlagt 2019-12-06 09:45 | Läst 1749 ggr. | Permalink
Hej,
Nog så imponerande.
Vad tror du om nya Sigma Lp i stället för Fujifilm?
Klapp
Bob
Svar från Benganbus 2019-12-06 13:45
Jag va tvungen att läsa på litet! Men fullformat verkar ju bra, men litet dyr va?
Här e intressanta tillbehör!
https://leicarumors.com/2013/04/02/you-can-now-add-leica-m-mount-to-sigma-dp-camera-for-300.aspx/
Bob Bovin 2019-12-06 13:53
Hej,
Jag ber om ursäkt det skulle ju va fp men det fattade du ju.
I stort sett så är det ju den minsta Leica-liknande kameran nu. Det finns ju massor med adaptrar till olika objektiv. Jag tänkte mig små tunna gamla semi-antika vidvinkel gluggar.
Tyvärr är den ju dyr, men faktiskt lika dyr som Sony 7III.
Jag måste gå och klämma på den å se om den passar i handen.
Klapp
Bob
Svar från Benganbus 2019-12-06 14:01
Aktare för att gå och klämma på intressanta grejer! De e livsfarligt! ;)
Jag har slutat me det! ;)
/B

Ps. Men Ok, gå och känn på kameran så kan du rapportera! :)
Chasid 2019-12-06 14:18
Bob, med Techart Pro LM-EA7 autofokus adapter kan du få full autofokus med dina M-gluggar på Sony. Jag kör själv med den kombinationen på en Sony A9 och det funkar riktigt bra, så länge optiken inte har större bländare än 2.8. Fördelen är att jag bara behöver en uppsättning med optik till Leica och Sony, och kan kombinera de båda systemen.
/Mikael
Bob Bovin 2019-12-06 14:26
Hej Mikael,
Det är väl den enda vägen att få auto fokus ut från M-gluggar. Undrar om det kommer en liknande lösning för M-gluggar på L-fattning?
Ha det väl
Bob
Nästan som farbror Melker sa, denna dagen inte ett liv...
Med vänlig hälsning/Gunte..
Å bara en kommentar om förstabilden, tror jag... ;)
/B



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg