Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4856 / Jupiter-3 från 1955 på Leica Monochrome!

Tre bilder tagna på Tårtan med Leica Monochrome och Jupiter-3 med bländare 1,5, ISO 1250, exponeringstider mellan 1/25 och 1/45!
Foto Per Öfverbeck!

.

.

Och den här Jupiter-3 är från 1955, och sannolikt med den nya Ryska glaset!

Nu är optiken tillbaka på min Leica M6 och filmen är snart slut, dags för framkallning alltså!
Det skall bli intressant att se hur Jupiter-bilderna blir via Leica M6!

/Bengan

Inlagt 2019-12-05 13:48 | Läst 2090 ggr. | Permalink
Hej,
Så uppmaningen blir? Köp gamla gluggar. Många är billiga, kanske inte denna.
Klapp
Bob
Svar från Benganbus 2019-12-05 16:15
Svår och intressant fråga Bob! De flesta amatörer skulle klara sig med sådana här äldre objektiv, skärpemässigt i alla fall, se'n e det litet bökigare att fota med de här objektiven, och det e nog det som begränsar användandet! De flesta har vant sig med auto i alla former och en elektronisk filmrulle!
Men för den som kan använda en så'n här optik, jag menar att man har kamera, och vet hur man skall göra, så vill jag säga, pröva! I alla fall nå'n gång då och då! För det här e kul! :) Och ger en annan känsla! Tycker i alla fall jag!
/B

Ps. Roffe hälsar tillbaka!
Jag är inte säker på vad budskapet är här. Att sätta en Jupiter på en Leica Monochrome? Det är ju inget billigt alternativ!
elgenper 2019-12-05 19:13
Nja, Jupitern var Bengans, Monochromen var min, och den enda digitala kameran med M-fattning i lokalen just då. Så det blev den som användes för Bengans prov, men knappast en rimlig rekommendation för att gå och inhandla...

Med detta sagt: Monochromens svartvitsensor går ovanligt bra ihop med äldre objektiv med lägre kontrast. En av mina egna favoriter till den är en åttalinsig Summicron 35 av allra första varianten. Faktiskt snyggare resultat än en modern asfärisk Summicron 35 - så länge det inte är för kraftigt motljus!

Bengan får förtydliga sitt budskap själv; mitt eget är: använd gärna gamla gluggar även på nyare kameror, och då kanske helst för svartvitt.
Wolfgang 2019-12-05 19:54
Tack, Per, för lång redovisning! Bilderna är ju jättebra, tycker jag, och mycket trevligt att kunna äga en Leica Monochrome! Jag håller med Dig betr gamla objektiv på moderna kameror, när det gäller svartvitt. Jag har själv köpt 2 st gamla Nikkorgluggar att användas tillsammans med min analoga Nikon F100 och digitala Nikon D750. Objektiven är från 70-talet, en 1,2/55 mm och 4/20 mm.
Nils-Erik Eriksson 2019-12-06 19:35
Bengt Björkbom har ibland underfundigheter i sin text, uppskattas personligen av mig, men kan ibland vara litet svårtolkade men denna var bra/NE
Alldeles utmärkta bilder så så vitt jag kan bedöma, dessutom från en trevlig tillställning :-). Samtidigt förvånar det mig inte, Sonnaren var en optik som jag bara kunde drömma om på 50-talet, det gäller fö både kamerorna och optiken från Leica. Absolut top of the line då. Det jag tycker är mer anmärkningsvärt är att man idag kan köpa kameror och optik som i jämförbart penningvärde kostar bara en bråkdel av vad en ny M4 eller M6 med Sonnaren eller motsvarande Leicaoptik då kostade men med lika bra eller bättre optiska egenskaper. Och trots ganska lång fotoerfarenhet har jag alltid haft svårt med att avgöra rätt fokus med manuell fokus, jag är väldigt glad för AF - trots att jag missar ibland med den också. Många hälsningar/ Björn T



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg