Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4818 / ZEISS Supreme Prime Lenses! Å ett chassi, om det e rätt? Litet av en torrsimsblogg i dag! ;)

Nu är det här inget Supreme Primeobjektiv, men den här optiken är ändå spännande att fota med! Icke antireflexbehandlad från år 1932! Nu fotar jag mest i svartvitt, men skall pröva färg! Å senare analogt och en rulle Portra i M Leican! Men vad gäller Zeiss Supreme Prime, här e en liten filmsnutt så ni förstår vad det handlar om! :)

.

Förkylningen håller på att lätta, så i veckan skall jag fota en radio från 1950-talet som är färdig för leverans! Radioreparatören ringde i går! "Å vilket ljud det är i den" sa han! Nu e det inte min radio tyvärr men ändå kul att få fota den! Ni ser skalet till radion som står bakom radiochassiet som står på högkant! Eller e det trälådan som står bakom som är själva chassiet? :)

Å på onsdag nu i veckan så är det Tårtan!

/Bengan

Inlagt 2019-11-03 15:12 | Läst 812 ggr. | Permalink
Du är rätt ute, chassiet var den m e m lådformade plåtstomme som alla elektronikkomponenter monterades på, antingen direkt i hål eller på fastskruvade lödstöd. Det drog man ur lådan (efter att ha lossat div sladdar, plus det viktiga och lättglömda dragsnöret till våglängdsskalan) för att komma åt ordentligt vid reparation. Tänk om kameror vore så servicevänliga....

Angående Zeiss´ videogluggar på filmen, var i världen görs dom? Knappast Tyskland, säkert inte Ryssland...
syntax 2019-11-03 16:07
Nej, knappast Ryssland... :-)
Zeiss har åtminstone sju helägda dotterbolag världen över. Dom som har störst vana och kapacitet för fotoobjektiv är, vad jag vet, Carl Zeiss Co., Ltd. i Tokyo, Japan - så det blir mitt stalltips. Företaget är som sagt helägt av Carl Zeiss Stiftelse i Heidenheim/Jena, och bildades i början av 1960-talet.
Svar från Benganbus 2019-11-03 17:11
Per!
Tanken i vårt konsumtionssamhälle är att det inte skall kunna gå att reparera, utan att man skall köpa nytt! Typ Kyl, frys, mobiltelefoner, bilar och även våra kameror, allt vad du vill!
Och med en långvarig och skicklig marknadsföring, så e de flesta konsumenter med på den här konsumtionsmodellen! "Tänk att kunna få köpa en ny och modernare kamera varje år!" ;) :)
B)

Ps. Och den här teknikern/radioreparatören som jag har bild på, fick redan på 1960-talet en påpekan om att låta bli att reparera reservdelar utan att köpa nya! :)
syntax 2019-11-03 17:26
Jo - tanken är helt klart att våra prylar skall ha en omsättningssäkrad livslängd.
Hörde om en skrivare som var programmerad för att göra ett visst antal kopior - och sedan lägga av på ett trovärdigt sätt. Tillverkaren konfronterades, men ljög munnen svart. Emellertid - en rysk hacker tillverkade ett litet program, och skrivaren gick snällt igång.
Svar från Benganbus 2019-11-03 17:44
Här är ett litet upplyftande program, Svt Dokument Utifrån!
Programmet sändes för några år sedan!
https://www.youtube.com/watch?v=KdOa292oNgI
syntax 2019-11-03 18:58
Bra dokumentär - jag såg den när den var ny.
Det jag får i huvudet när det gäller glödlampskartellen, är vår nuvarande fina LED-lampa. När EU över våra huvuden bestämde att nu skulle vi inte få använda glödlampor längre, var ett av argumenten LED-lampans långa livstid - precis som glödlampan i början alltså. Då står det väl inte länge på förrän vi får en hemlig LED-lampekartell som ser till att LED-lampan inte brinner så länge.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg