Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4807 / I dag såg jag framtiden, men inser ändå att de e kört!

Framtiden är att hushålla, använda saker längre och reparera! Men hur klara av att göra det, när nytillverkade saker dyker upp hela tiden och marknadsförs av skickliga försäljare och marknadsavdelningar! Ständigt! Och då konsumtionen är grunden för våra samhällen!

Jag blev inbjuden till en liten verkstad i morse! Reparationsverkstad för radioapparater! Och fick en genomgång av den teknik vi lämnat bakom oss! En teknik av kvalitet, och som kunde repareras! Jag frågade om det fortfarande fanns reservdelar till de här apparaterna? Det finns! Det finns fortfarande lager av radiorör! Det finns nytillverkat också vad gäller radiorör och annat, med dom radiorören e bara skit sade reparatören! Säger inte vilket land dom kommer i från! Vi talade om hur det va förr, och att framtiden va på gång redan på 1960-talet! Den här radioreparatören fick på 1960-talet ett påpekande om att låta bli att laga reservdelar! Man köper reservdelar, inte lagar! Och så gick tiden vidare in i vår köp och släng tid!

Så nu står vi här bland klimatförnekarna, som bilindustri, oljeindustri, transportindustri, köttindustri, matindustri, reseindustri, klädesindustri, modeindustri, elektroniskaprylindustrin och gruvindustrin som lever på vår konsumtion! Och tror att dom skall ändra sig och erkänna att dom är en del av problemet! Glöm det!
Dessutom har dom här företagen använt ett antal miljarder för att föra fram, och hitta speciell forskning som visar att det här med uppvärmningen av planeten, det e fullt naturligt, och är inget farligt och har absolut inget med deras verksamhet att göra!

Så jag tror det e bra att lära sig att leva i Antropocen! Och att försöka leva med att det kommer att gå åt skogen! Och försöka träna våra barn i det också!

Men det e ändå litet intressant och kul att få titta in i en så'n här otidsenlig reparationsverkstad!
Jag blev inbjuden att få ta fler bilder på verkstaden!
Så fler bilder kommer!

/Bengan

Ps. Å för att ingen skall missförstå det hela och tro att de e de här gamla apparaterna vi skall använda, så menar jag att det skall gå att reparera det mesta vi numera använder! Kyl och frys, mobiltelefoner, datorer, kläder, bilar osv, osv, på ett bra och rimligt sätt! Men då får man även jobba mycket med vårt behov av pryltröst! ;)
Vår konsumtionströst är omättlig! ;) :)

Inlagt 2019-10-27 13:14 | Läst 1674 ggr. | Permalink
Helt rätt. Det är helt sjukt vad mycket grejer som blir liggande eller slängs. Så svårt att laga och så lätt att köpa nytt. Mottot här är köpa sällan, köpa kvalitet och köpa begagnat. Men minns när Amazon var nytt för mig, så lätt och frestande det var att skicka en beställning på lite allt möjligt. Den tiden är över.
Tanken är god men hur går det då med de friställda knegarna i tillverkningsindustrin? 🐶 🧐
MattiasL 2019-10-27 14:12
En fråga är väl hur många knegare det faktiskt berör, med tanke på all automatisering. En helt okvalificerad gissning är att det går åt mer folk till att tillverka saker med högre kvalitet, men det kan vara fel. Tänker också att en omställning till en grön ekonomi kommer kräva folk inom energisektorn, och förstås i reparationssektorn. Tror inte att vi måste ha oändliga mängder värdelösa prylar för att hålla folk vid löpande bandet.
Rhodos 2019-10-27 17:47
Jag tänkte väl närmast på sådant som tillverkas i oändliga mängder i fattiga låglöneområden borta i Asien för att sedan transporteras till oss i de mer välmående länderna för att saluföras på marknader/lågprisvaruhus o.s.v
Hej
Därför går vi mer och mer över till gamla kameror från 30-talet. Endast nödbilder får tas med gamla digitalkamera.
Klapp
Bob
Så blir det nog inte (tänkte inte på det ;)

Vill vi betala merpriset för produkter som service-reparationsmässigt är väldokumenterade-lättskruvade och lågintegrerade. Jag själv har inga problem med att backa tillbaka till dyra högkvalitetsprodukter konstruerade att i hög grad kunna repareras till och med av oss själva. Tror för övrigt att detta är enda sättet att sätta stopp för slit och släng.

Men som sagt, så blir det nog inte.

/Stephan
Värdefullt att dokumentera.
- hawk
Tack för kommentarer! Det här kanske kan vara mottot?
"Consume less, use longer, repair!"
Även i fotografi! :)
Tittar igenkännande på bilden. Min farfar var radiohandlare på landsbygden fram till 1980-talet och hans verkstad såg ut på samma sätt.

Jag instämmer i att om vi reparerar våra prylar mer och ger dem längre liv så finns det massor att vinna. Och jag tror, i likhet med Mattias, att det inte är en nödvändigt med masskonsumtion av onödiga prylar för att hålla folk i arbete. Precis som du skriver så är problemet nog heller så enkelt som att gå tillbaka till gamla prylar. Gamla radiorör, till exempel, lyser trevligt men är inte lika långlivade som halvledare och rören drar mycket mer energi.

Men varför ska vi ge upp och tycka att allt är kört? Det låter alldeles för deppigt, tycker jag.

F



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg