Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4782 / Intressant att hitta vad jag bloggade om 2007! Och en påminnelse om att jag bloggat några år!



Å det kan nog finnas något sakfel i så här gamla grejer, så ta det för vad det är! Men jag tycker också det finns en viss aktualitet i det här även i dag! Tänker på alla nya "målarprogram" som vi fått, tex nu så är det Adobe Photoshop Elements 2020! Men här e i alla fall bild och text från 2007!

"Några ord om Straight Photography som ju ingår i Blogg-namnet, och Pictorialismen. Begreppet "Straight Photography" har funnits länge i fotohistorien, och är utsprunget av vår amatörfotografering, mao att ta ett kort "rakt av". "Straight Photography" har ofta stått på den ena kanten i fotohistorien, och på den andra kanten har den sk Pictorialismen stått. Pictorialismen, där man bygger bilder till ett slags konstverk.

Nu blir den historiska beskrivningen litet kortfattad, men Pictorialismen kallades på sent 1800-tal även Konstnärstiden i Sverige, och den riktade sig främst mot den framväxande amatörfotografin. Man experimenterade inom Pictorialismen med en mängd olika tekniker, gemensamt var att man lade ned mycket arbete på bilden/kopian, tex med softfocus, exotiska tryckförfarande, dubbelexponeringar, färgtoningar, markeringar med nålar, och man kunde även repa bilden, osv och allt gärna sedan väl synligt! Just för att tydligt skilja sig från amatörfotograferingens enkla knäppande och få fotografiet erkänt som konst.
Man nådde ganska långt, många av dessa fotografier kom på konstmuseer.

Straight Photography-fotografin strävar efter realismen, närvaro, närhet, med ett minimum av "pålägg" eller eftermanipulationer av bilden. Här måste bildinnehållet tala utan att man lägger på något extra förtydligande vid bildframställningen/kopieringen. För att nämna några sentida efterföljare i Straight Photography-andan, så är det Josef Koudelka, Robert Frank, Garry Winogrand, Bruce Davidsson, mfl."

/Bengan 

Inlagt 2019-10-12 09:43 | Läst 858 ggr. | Permalink
Intressant och bra text. Det tål att upprepas det här om fotografens uppsåt.
Och att man kan vara så cool med en kaffe, kanelbulle och en flaska Zingo.
Fin bild, och bra skrivit, Bengan!
Själv har jag Adobe Photoshop 6.0 som kom ut tidigt 00-tal, funkar bra fortfarande.
Jag har dock faktiskt haft lite funderingar på att skaffa Adobe Photoshop Elements 2020, mest för att det finns billigt i kombination med filmredigeringsprogrammet Premiere Elements 2020, som jag skulle vilja lära mig.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg