Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4775 / Mera nördigt om Sonnar 1,5-optiken! Och Tårtan i morgon! * Bloggen uppdaterad med ett bonusklipp!

Att använda gammal optik på en digitalkamera! Å bilden e tagen med den intressanta Jupiter-3 optiken från 1951, som jag bloggat om tidigare! Här är den på min Fuji X-E1 via Amedeo-adaptern!

* Å här är en länk till annat vad gäller Zeissoptik!

Föregångaren till Jupiter-3 är ju Zeiss Sonnar 1,5:an! Och som välbeställd Leicaägare på 1930 och 1940-talet så kunde man beställa Sonnar 1,5/5 cm optik till sin Leica, för Leica hade inget motsvarande optiskt förrän en bit in på 1950-talet! Men även nu så använder Leicaägare de här äldre 1,5-Sonnarer både på analoga och digitala M Leicor via adapters! För optiken är även mycket kompakt!

Nu kan såklart vän av ordning undra, att något bör väl ha hänt optiskt sedan 1930-talet? Om du frågar dagens optiktillverkare/försäljare, gissa vilket svar du får på den frågan! :) Men det enkla svaret är nog att skärpan räcker mycket bra än i dag! Se bilden ovan! Men det finns även en hel del mytos i Sonnar 1,5:an! Och mytos e viktiga saker det med! :)

Nu vill jag direkt tillägga, att en Sonnar 1.5:a är ett nära reportageobjektiv och porträttobjektiv! Se fikabilden här så fattar ni! :)
Men har du som huvudintresse att fota tegelväggar eller liknande mönster och sedan förstora det till 200% i datorn, då väljer du såklart en annan typ av optik!

.

Och här sitter 1951-optiken som den ska på en M Leica! Snygg mässingsring i fronten på optiken! ;)

Och en liten sammanfattning! Jag misstänker med stor säkerhet ;) att den här tidiga Jupiter-3 optiken från Krasnogorsk, den har mycket av Zeiss Sonnar 1,5 i sig!  Väldigt mycket! Just genom att hela CZ Jena optikmaskinparken med tyskt optiskt glasmaterial samt tysk personal fanns i Krasnogorsk från sent 1940-tal! Nu fattar ni vad jag egentligen vill säga va! :)  Och då är det mycket kul och spännande att fota med den här optiken! :)

Dagens nördfotoutläggning!

I morgon Tårtan!

/Bengan

Inlagt 2019-10-08 09:54 | Läst 711 ggr. | Permalink
Mycket fin bild! Och visst finns det skärpa så det räcker! Hälsningar/ Björn T
Svar från Benganbus 2019-10-08 22:41
Tack för det Björn! :)
/Bengan(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg