Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4774 / Extrem nördoptik, endast för förryckta!

Vissa ämnen och saker är extremt nördiga, gäller såklart även inom vårt ämne, fotografi! Så en optik är inte bara en optik, utan det begreppet kan plockas ned hur långt som helst för de nördiga! För en utomstående kan det här såklart kännas obegripligt! Men så är det, man kan inte fatta allt överallt! Och utan nördighet, så e det bara ordning och reda, mellanmjölk och massproducerade objektiv kvar! Hur himla spännande e de på en skala! ;)

Så här kommer en bild på en Jupiter-3! Nu igen kanske någon säger! Just det, nu igen! En optik med en tung historia! Och mycket intressant historia! Och vissa jupiter-3 visar tecken, som gör dom extra intressanta! Här är en sådan extra intressant Jupiter-3!
En optik som ger mycket skarpa negativ!
Sehr intressant! :)

Här nedan är litet kompletterande information i ämnet från CIA!

.

Och fastna inte i det här nu, utan va litet i verkligheten också!
Tårtan nu på onsdag!

/Bengan

Inlagt 2019-10-07 08:49 | Läst 625 ggr. | Permalink
Hej Bengt! Till viss del håller jag med dig, men inte helt! (Nördigt, förvisso med gamla analogprylar, oavsett om dom är/var gjorda bakom järnridån eller ej)

Så låt oss ta del av Jupiter-3:ans intressanta historia då, och låt den inte bara komma t.ex. Tårtan-besökare till del - historien är säkert intressant även för "utomstående" och oinvigda!

Jag tror att det kan finnas många här på Fs som pga sin unga ålder aldrig fått uppleva den analoga eran, och som är riktigt nyfikna på både tekniken, mörkrumskemin och inte minst bildseendet från anno dazumal - och inser att bra bilder togs även då, utan dagens digitala lösningar på nästan allt.

Så låt oss gamla analog-rävar nörda på - men låt oss också ta med oss dom unga nyfikna!
mvh
/B
Hej,
En 51:a, betyder det att den är ryss?
Har den skruvgänga för Leica?

Klapp
Bob
Svar från Benganbus 2019-10-07 11:42
Mycket bra fråga! Svar kommer här! Mitt antagande är, om inget annat övertygar mig ;) att det är en Jupiter med Zeiss-glas! Sedan om optiken är slipad och ihopsatt i jena eller i Krasnogorsk, är svårt att svara på! Då optiktillverkningen för kameror blev flyttad från Jena till Krasnogorsk, (krigsskadestånd) så bör man i Krasnogorsk även kunnat göra bra optik med Zeissmaskiner och med hjälp av Zeisspersonal! Man tog ju i stort sett allt från Jena, glas, slipmaskiner, beräkningar osv, och även en del tysk personal alltså!

Och då jag gjort en del jämförande fotograferingar med motsvarande Zeiss-optik och den här Jupiter-3 optiken, samt granskat optiken så gott jag kunnat, så är min bedömning att det här är en Sonnar! Tysk eller kalla det för en rysk Sonnar 1,5 / 5 cm Jupiter-3! Och det tycker jag e både kul, intressant och mycket nördigt!
/B

Ps. Optiken har Contax-fattning! (Passar då till även Kievkameran) Här på M Leican sitter optiken via en Amedeo-adapter!
Vilken intressant feature de har på FS nu med den extra vida bloggen. När jag ville förstrora bilden för att se detaljer bättre så blev den mindre!
F ö är Jupiter-trean en finfin glugg med intressanta egenskaper och historia. Du får väl locka Peter Hennig att skriva om den.
Svar från Benganbus 2019-10-07 14:01
Jag försöker locka honom ser du väl! ;)
/B
Nils-Erik Eriksson 2019-10-07 14:49
Det är väl inte möjligt att buda på denna optik?/Ne
Svar från Benganbus 2019-10-07 15:03
Tyvärr inte Nils-Erik! Och så vill jag inte locka fler ned i nördfördärvet! ;)
/B
Nils-Erik Eriksson 2019-10-07 16:14
Väldigt omtänksamt/NE(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg