Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4765 / Vänta nu litet, vad e själva vitsen liksom?

Visst drabbas även jag av existentiella funderingar i digitaltiden! Bla. det här med att använda gamla objektiv på digitalkameran! Ofta äldre, sk analoga objektiv! För det finns ju mängder av adaptrar för det här! Men vad e själva vitsen! Läser kommentarer på nätet från de som fotar med gamla objektiv på sin digitalkamera! "De blir en annan känsla i bilderna, en annorlunda bokeh" osv osv!

Men hallå! Det här går ju att fixa i datorn!
Det börjar ju redan i kameran, välj viken "film" du vill använda! (Man härmar filmer trots att kameran e digital) Lägg se'n på litet eget konstnärligt, typ extra skärpa eller något annat i typ hög/lågdagrarna, och på med filter osv osv! Hela kameran e full av tillägg! Å det här e bara en början, för sedan kommer ju bildbehandlingsprogrammen, å de e kraftulla saker, mitt gamla PS e rena rama stenåldern mot de som finns idag! Å de här programmen gör vad du vill med bilden!
De gör även retrobilder såklart! Retro e inne! Jaha, då verkar det ju inte bli så mycket kvar av den ursprungliga bildtänket med bilder tagna från ett äldre objektiv i digitalkameran!

Men, Ok, så är det, men nu talar jag litet mer för mig själv, "Det finns något bortom bergen" liksom!
Å det kan vara känslor inblandade! Känslor e känsliga saker! ;) Jag får en annan känsla då jag fotar med ett äldre objektiv!
Men det blir såklart bökigare!
Å ännu mer känsla, det får jag när jag fotar analogt! :)

Men en varning, för man vet aldrig! ;)
Med det analoga så tappar man mycket av det som e viktigt i dagen amatörfotografi, snabbhet, mängd och skärpa! Så analogt är inget för en daglig bildvisare/bloggare typ eller skärpenörd! ;)

.

Skall framkalla två rullar Tri-X i eftermiddag! (Den här framkallningsbilden e från i går) En rulle har en del testbilder i sig! Va tvungen att testa två objektiv igen, då jag fick konstigheter på bilder tagna med de här objektiven vid gårdagen objektivtest!

/Bengan

Ps. Räddningen för en analog dagsbloggare e såklart en iPhone! Visst e det bra skärpa via iPhone!  :)

Inlagt 2019-10-01 11:49 | Läst 1681 ggr. | Permalink
Nä´rå – man behöver inte alls ta sig bakom bergen. Man behöver bara släppa den klarögda tron på att med det digitala fixar man till allt i efterhand. Detta kan man ju diskutera fram och tillbaka tills man trillar av stolen, så jag tar bara ett konkret exempel – sedan får var och en fundera vidare själv:

Distorsion – men det gör ju inget om objektivet har distorsion, det kan man ju korrigera i datorn. Jaså? Försök!
Det är ju så att vid verklig fotografering hålls inte objektivet i något plan, man lutar och snedställer i alla tänkbara vinklar. Det får som följd att om man försöker korrigera säg plusdistorsion i en del av bilden, så kommer det att uppstå minusdistorsion eller andra störande förvrängningar i en annan del av bilden. Det här ger vid handen att det (som vanligt) blir bäst om det är så rätt som möjligt från början – det vill säga ett objektiv med så låg distorsion som möjligt.

Översatt till vårt ämne: Vill man ha gammalt stuk, så blir det bäst med gamla grejer. Det där med ”digitalt i efterhand” tar man till bara i nödfall. Sedan bli ju allt så mycket roligare om man har den inställningen - men det blir en annan diskussion... :-)



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg