Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4758 / Test av en Zeiss Planar

Jag fick låna en adapter i dag när jag va på Tårtan, och passade då på att fullöppningstesta den optik som normalt sitter på Contax S! (Optiken testades via en Fuji X-E1)
Det här är en bra optik, sannolikt bara SC, men det är tillräckligt, för det här är en Zeissoptik! Självklart va det full öppning på alla bilder! Annars är det fegt! Någon rörelseoskärpa kan finnas, då de här motiven sällan sitter stilla, även om man ber dom om det! ;)

.

.

.

Här sitter optiken på originalkameran Contax S. Optiken är för övrigt från 1949!

Annars så va det som vanligt på Tårtan, trångt, trevligt och ett väldigt snackande kors och tvärs över borden! :)

/Bengan

Inlagt 2019-09-25 23:11 | Läst 1560 ggr. | Permalink
Vadå Planar? Det är ju en Biotar... :-) Sedan är det ju en annan sak att en Biotar i stort sett är det samma som en Planar.
Konstruktionen ursprungligen räknad av Paul Rudolph 1896 till f:3,5 (hög ljusstyrka då) som Planar. Sedan som Biotar av Willy Merté 1930 med ljusstyrkorna f:2 och f:1,4.

Fantastisk skärpa på full glugg - jag blev faktiskt förvånad.
Svar från Benganbus 2019-09-26 14:04
Inga nyheter e bra nyheter! ;)
/B
syntax 2019-09-26 14:44
Tja - för mig var den höga skärpan på full glugg en angenäm överraskning. Det handlar ju om dom svåra åren för öst-Zeiss. 1948 blev gamla Zeiss i Jena exproprierat av förstadiet till Östtyskland, och hette nu VEB Carl Zeiss JENA. 1949 var DDR ett faktum. Det var många Zeissmedarbetare som inte accepterade detta. Varje vecka stod det en eller flera tidigare medarbetare från Jena i receptionen till Zeiss-Opton i Oberkochen, Västtyskland, iförd sliten kavaj och dito sliten resväska. Kunskapstappet i Jena var enormt, och man hann helt enkelt inte med att utbilda nya specialister i den takt som man tappade medarbetare. Sådant tar sin tid.
Därav var det alltså kul att se att denna Biotar från 1949 är så bra!



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg