Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4730 / Säkra kameraremsfästen! Uppdaterad med bilder på Leicaremsfästet! :)

Att kameraremmen sitter fast i kameran är viktigt! Och att ringen, som e länken mellan rem och kamera, inte gnager på rem och kamerahusögla! Men det gör de flesta ringar mer eller mindre tyvärr! De här vanliga ringarna som man trär på remmen och sedan på kamerahuset ligger ofta och gnager, och även roterar, dock mycket mycket sakta, men det räcker!
Det här ser man på litet äldre kameror att fästet på kamerahuset är slitet invändigt! Och den vanligaste ringkonstruktionen är tvådelad, och ofta inte så jämn och fin som man skulle önska!

.

Den enda ögla som jag tycker funkar bra, i alla fall i c:a trettio år, är ringen på den här Leicaremmen! Öglan ligger stilla, fastlåst i remfästet! Man trär på öglekonstruktionen på kameran och fäster sedan remmen på öglan! En liten rörelse blir det såklart även i den här öglan när man bär kameran, men den här öglan är rund och jämn! Inget skavstål här inte! :)

.

Den här Leicaremmen e litet speciell, så jag visar fästet litet bättre! Här är det inte en tvådelad konstruktion som på de flesta andra kameraremmar!

Så här hakar man på remmen på fästet!

Och drar fram den här låsningen! Och det här sitter fast! Jag lovar!
Och den sliter inte på kamerafästet heller! Den blir bara litet blankare invändigt! :)

.

Å då tycker jag såklart att även en så'n här dyr och fin rem e litet tveksam! Ni ser den tveksamma ringen mellan rem och kamera! Den här läderremman håller nog ganska länge, med det blir ändå ett onödigt slitage på kamerahusöglan genom den här ringen i remmen! Men kamerahusöglan går ju att byta! Även om det blir litet dyrt på en M Leica:)

/Bengan

Inlagt 2019-09-09 14:30 | Läst 1414 ggr. | Permalink
Det där skulle jag ha läst för nåra dar sen, å tagit lärdom!
Krympslang, grabbar, krympslang! Pilla på en lagom bit så den täcker den där vassa skarven på fjäderringen, o värm den sen snabbt o försiktigt med en ljuslåga (utan att steka kameran). Blir perfekt o hållbart (lägger en bild på Bengans FB-inlägg). Har haft mina slangbitar i ett par år nu utan att de ser slitna ut.
Svar från Benganbus 2019-09-09 16:52
Den här krympslangen, e det en gummigrej?
/B
På min Fujirem är det en trekantig ögla och den är täckt av en skinnbit för att inte skava på kameran. Treantigheten gör att den ligger stilla utan att skava runt på nylonemmen. Köpte en läderrem på Brunos i somras som har liknande konstruktion med trekantig metallögöla och läderbit om skyddar mot kameran så att det inte skaver runt. Även mina gamla Contax-remmar har liknande trekantig ögla samt liknande skyddande läderbit utanpå.
syntax 2019-09-09 22:39
Den trekantiga öglan (ringen) sliter mindre på remmen, medan den runda ringen sliter mindre på kamerahusets ögla. Om man har stålöglor eller öglor med stålringar på kameran så är den trekantiga öglan (ringen) att föredra.
Hej,
Kan man byta kameraöglan på en M2? Våra är mycket slitna efter bruk sedan 1963. Å vem gör jobbet.
Klapp
Bob
Svar från Benganbus 2019-09-09 22:50
Det går bra att byta! Jonas borde kunna göra det!
/B

Ps. Skall hälsa Roffe om hälsningen i morgon när han vaknar! :)
Din Leicaögla ser bra ut!

Pentax har haft trekantiga öglor länge, precis samma på min från 1961 som på den senaste. Enda produktutvecklingen att det nu sitter en liten läderflärp där.

Jag köpte en ny kamerarem "Slide" för några veckor sen. Bra på många sätt, men lilla metallöglan var micklig värre att hantera och kanske skaver lite. Byter nog tillbaka till trekantiga Pentaxöglan.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg