Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4712 / Vetenskap är en sak, poesi är en helt annan sak! :)


Jag e uppvuxen med väderrapporten på radio! Land och sjöväder! Och sjövädret, där började man rapportera vid Doggers bankar, tror jag, och vidare med ett antal spännande platser ända upp i Bottenviken.

Och så gick åren! När jag åkte skidor vid mera vuxen ålder, så hyrde jag och en kompis in oss i Idre by hos en kvinna som var anställd av SMHI. Hon läste av vind, temperatur och nederbörd var fjärde timme, och ringde sedan in uppgifterna! Dygnet runt! Det betydde då att väderrapporten innehöll intressanta och färska lokala uppgifter! Man fick även rapporter från de större vintersportorterna, med temperatur, vind och snödjup! Men snödjuprapporten blev inte så exakta av förklarliga skäl! ;)

De här väderrapporterna blev som poesistunder! På morgonen kom första stunden, med 7.45-vädret, se'n kom nyheter, efter det va det dags för frukost och utgång! På kvällen kvällspoesi med 21.45-vädret! Då visste man var man skulle åka skidor eller vandra dagen därpå och se'n kom kvällsnyheter som avslutning!

Varför väderrrapporten i radio numera när alla har väder i telefon och dator, osv?
Och SR sitter inte fast i något avtal med SMHI. Och sjöfolk har sina appar och det finns andra bättre kanaler med ännu mer specifik information.

Det verkar som om Sveriges Radio har kvar sina väderleksrapporter med land och sjövädret sannolikt mest av poetiska skäl. Även om den nuvarande väderrapporten inte sätter lika stor fart på fantasin som förr!
För nu e det bara fem effektiva minuter, med färre platser!
Men ändå!
Poesin lever! :)

/Bengan

Inlagt 2019-08-21 19:51 | Läst 502 ggr. | Permalink
”Famita i Norra Nordsjön... samt farvattnen utanför Jären och Lista. Poesi!
Blir lätt rörd. Men det var under en tid då det var ordning och reda i det svenska samhället/NE
N Thomas Meldert 2019-08-21 20:47
Och bättre ordning på vädret! =)
Tycker också att det är poesi med sjörapporten, minns också Doggers bankar, Jären och Lista m.fl.. förresten började man inte med Utsira..? Saknar dom! På kvällen är SR:s väderrapport 10 min.. Apparna har ofta stora brister sommartid med 'sedvanlig' molnbildning och det fram på dagen bildas regnskurar, fast det lovats sol.. har hört många klaga på väderrapporteringen, samtidigt som dom inte lyssnat på SMHI:s väderrapporter på radion, utan istället använt sig av 'appar' på mobilen.. Själv saknar jag 'Almagrundet' när det gäller observationer.. den fyren har jag alltid sett under de säkert 1000 gånger jag varit ute i ytterskärgården sedan 1982.. En längre period så hade man också en våghöjdsmätare där (ett omvänt ekolod, där mätaren satt på botten och där den då mätte upp mot vattenytan där signalen studsade tillbaks till mätaren nere på bottnen.. nån gång 1983 eller -84 så mätte man en våg på 12,8 m. det är som ett 4 vånings fastighet.. det var länge rekord för Östersjön, men jag tror mig ha läst att det lär har slagits..
Hälsn!
Som jag brukar framhålla (med adress till dem som håller sig med en missbruksproblematik rörande internet) finns det på min sommarvilla Hasselvik på Åland ingen dator, ingen mobil, och inte ens någon TV. Det är en medveten policy. Vi har bestämt att på Hasselviks tre hektar råder medlet av förra århundradet - av mentalhygieniska skäl. Dock finns det en radio. Därför är land och sjöväder verklig information för mig. Jag lever alltså i gamla tider under sommaren - mitt i poesin.
Skön bild på Roffe i vattenpölen! Jag lyssnar själv ofta på sjövädret, trots att jag aldrig är ute på sjön.(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg