Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4709 / Svartvitt eller färg, det beror på! Beror på vadå?

.

Nå'n som har ett bra svar? Å inte bara på de här två bilderna! Det finns ju fotografer som fotar med film, tex Tri-X, och då har man ju inget val! Då kanske man måste besgränsa sitt motivval? Eller?

/Bengan

Inlagt 2019-08-20 12:37 | Läst 712 ggr. | Permalink
Det blir naturligtvis personliga svar. Mitt låter så här:
Det blir en avvägning mellan bildens formspråk och bildens dokumentära uttryck. Ju viktigare bildens forminnehåll är, ju bättre gör den sig i svartvitt. Den svartvita bilden renodlar formen och har en friläggande förmåga. Din bild tycker jag därför gör sig bättre i svartvitt.

Sedan finns det ju situationer när man lämpligen döljer det rent dokumentära med färgen. När jag för många år sedan skulle fotografera det nyfödda ättelägget, befanns han ha en färg liknande falukorven! Snabbt byte till svartvit film... :-)
Beror på vadå?............ändamålet med bilden till exempel.
Vill man göra reklam för Carlsbergs öl är färgbilden överlägsen;)

/Stephan
En smått utmanande men viktig och väsentlig fråga i fotovärlden. När det gäller fotodukumentation så tycker jag en amatör att s/v är att föredra.Tycker att s/v "talar " mer till betraktaren än färg samtidigt,som bevarandegraden normalt är större. Färgbilder i reklamsyfte fyller ju sitt ändamål genom glamourisering. Men de riktigt" vassa" gubbarna bloggeriet har nog bättre besked än jag/NE

Ps. Min favorit när det gäller s/v är Fp4 plusDs.(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg