Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4704 / Visst blir det skarpare med det digitala, helt klart!

Mycket av det amatördigitala fotandet i dag e nog tävlingar i skärpa! ;) Typ: "Mitt nya objektiv är superskarpt! Nu skall det minsann bli fina bilder!" ;)

Jag kommer inte att komma i närheten av prispallen på en skärpetävling när jag fotar analog och med Tri-X! Men försöker såklart pricka skärpan även med det analoga så gott det nu går! Här på ett porträtt! Ett resultat av gårdagskvällens filmframkallning och nu på morgonen så kollade jag skärpan via skanner! Jag e i alla fall nöjd! :)

Nu väntar Roffe!

/Bengan

Inlagt 2019-08-17 08:34 | Läst 596 ggr. | Permalink
Är inte den den personliga förnöjdsamheten pris nog? Tycker att din bild har en enastående skärpa. Men i den 100% digitala världen saknas nog kunskap för att skapa en bild med det skärperesultat som du uppvisar.Tålig och förstående modell?/NE
Svar från Benganbus 2019-08-17 12:09
Den personliga känslan är nog! Det stämmer Nils-Erik! Och bakom varje skärpenörd finns det såklart en förstående och tålig modell/fru! Ofta i alla fall! ; )
/Bengan
Nej, skärpan är inget självändamål i sig. Det beror ju också på hur och var du fokuserar.
Men att ett objektiv är "superskarpt" indikerar ju också, och möjligen, att det är ett bra objektiv i övrigt. Gäller till exempel mitt 45mm/1,2 som verkligen är superskarpt, även om det inte är det som är den största grejen. Det objektivet har också möjlighet att ge även m43 en trevlig bakgrundsoskärpa, det som många kallar för "bokeh", till exempel.
Fast, visst kan det vara lite nesligt om man missar skärpan i en bild som man ville ha skarp. Låt vara att man eftersträvar tillräcklig skärpa.
//GöranR
Du tävlar i en annan klass Bengt. Den där innehållet är viktigare än skärpan. Den vägen må vara smal men den är intressantare.
Skärpa kan vara så mycket! Till exempel kornskärpa hos en väl framkallad Tri - X. Skarp som tusan för ögat i vissa motiv - och nog var det väl ögat det handlar om? På tal om det, så finns det ju även något som heter normalt betraktningsavstånd för en given bild - men det är väl inget för de riktiga skärpenördarna som sitter och skruvar upp In Absurdum på skärm?(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg