Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4686 / Retrotest av Minolta 115 Riva Zoom

Sammantaget, så e Minolta Riva en kamera där man inte har helt kontroll på vad man gör! ;) Nu handlar det här såklart om vad man fotat med för kamera tidigare! Men Ok, som en turistkamera på den analoga tiden, för att få fram blanka färgkort, då fungerade nog Minoltan mycket bra!

Sökaren har ingen parallaxutjämning, så man kapar bort en del av huvudet på personer då man tar porträtt! (Se bild ovan) Men om man tänker på det här vid porträtt och liknande, då bör det gå bättre!

.

Autofokusen e litet osäker! Tycker jag i alla fall! Eller så kom vi inte överens, AF och jag! För här vet jag inte vad AF va intresserad av då jag fotade kaffekoppen!  Ölen kanske? ;)

.



Hur som helst, det här va i alla fall en liten retrointressant upplevelse! Men jag fortsätter med Contax G2 vad gäller det det analoga fotandet! Med Contaxen har jag mycket mer kontroll på vad jag gör! Men som sagt, det va i alla fall kul att pröva den här lilla Minoltan med en rulle Tri-X!

/Bengan

Inlagt 2019-07-30 12:13 | Läst 4167 ggr. | Permalink
Har den inga streck i sökaren för parallax? Det har min lilla 90-tals-Canon, låt vara att det blir rätt grovt eftersom det är en variant till allt. Den har även lite mystifika funktioner för att försöka ta marginell kontroll. Man kan t ex låsa den på att fokusera i mitten (har för mig att det är någon trezonshistoria annars) genom att hålla in en knapp, fast det måste man läsa manualen för att inse... Det finns inget som helst tecken på detta om man tittar på kameran.

Exponeringskompensera, ens bakvägen via filmkänslighetsinställning, går dock inte. Den läser DX-koden, punkt slut.
Svar från Benganbus 2019-07-30 13:17
Inga streck! Å så va det en lampa i sökaren, kom inte på varför det va fast sken i bland, och blinkade ibland! Kanske kunde jag fått några tips om jag läst instruktionsboken! ;) :)
Å så spolade den in filmen i kasetten, så att sitta med sax i mörkrumssäcken, och försöka klippa till startända för spiralen i Kinderman-dosan, roligare saker kan man syssla med! (Contax G2 lämnar startändan kvar efter tillbakaspolning) Och Minoltan läser DX-koden! Basta!
/B
Det blev ett bra porträtt!
Svar från Benganbus 2019-07-30 15:15
Tack för det Wolfgang!
/B



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg