Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4684 / Att spara bilder för framtiden! Men hur och varför? Å fotofika i Sötälje!

De flesta bilder som visas på nätet e nog matbilder, resebilder och kul bilder! E det dom bilderna eftervärlden kommer att hitta efter oss, om man nu letade? Sannolikt är det så! Men det e nog tveksamt om någon gör några program/algoritmer,  som letar igenom de här ofantliga bildhögarna på nätet för att tex göra något samhällsreportage! (Å bilderna finns på privata företag, som ofta har äganderätten till dina bilder) Å göra ett samhällsreportage med de här bilderna man hittar.... låter inte så intressant liksom! ;)

Å vad skulle man tjäna på det! För det måste vara ekonomiskt lönsamt för investerarna om nu något privat företag kommer på den här dumma tanken att leta bilder i högarna!

Och samhället kommer inte ha vare sig resurser eller pengar att leta efter "historiska bilder" i de här mängderna om man nu ville göra det! För att tex kunna presentera en levande historia i framtiden! Å så måste man nog köpa ut bilder man skulle vilja använda!

Så det bästa man kan göra i det här leget, det e nog att göra ett litet pappersalbum, "Delar av mitt liv"! :) Och se'n dela ut några exemplar till den yngre släkten! :)

I dag fotofika i Sötälje! Men idag på Konditori Tratten vid Kyrkan/Stora torget!
Väl mött!
/Bengan

Inlagt 2019-07-31 10:01 | Läst 4229 ggr. | Permalink
Papper har fördelar! Jag håller nu på med ett projekt att digitalisera en omgång bilder från Visby innerstad 1975, en svartvit per fastighet och en i färg med t ex en fasadbit eller dörr i färg. Att låta skanna verkar överblickbart. Sen måste bilderna märkas upp på nåt sätt. Det ska väl gå det med. Och lämpligen göras tillgängliga, det ordnar nog kommunen eller Fornsalen.

Sen borde det digitala materialet sparas till eftervärlden. F n gäller hårddisk, backup och återkommande omflyttningar till nya diskar. 50 år med hängivna arkivarier kanske klarar det. Eller "molnet". Den som tror att molnet sparar ens bilder i 50 år räck upp en hand.

Jag fick tips om en DVD "Verbatim M" som tillverkas för att stå sig jättelänge. Fysisk lagring som kanske funkar om eftervärlden fortfarande har sån teknologi att tillgå.

Pappersbilder som sparas mörkt och svalt har fördelar.
Har på gamla dar insett att OM någon efterlevande ska orka se på ens bilder, så är det de på papper. Mina egna gamla diabilder orkar jag inte ens själv rigga upp projektorn för; de digitala på hårddisk är fortfarande lätt (för mig själv) att söka och se på, men digitala arkiv kräver fortgående omkopiering och uppdatering till ev nya media eller format, så snart är de nuvarande skivorna fornfynd... Men en pigmentutskrift på bra papper är troligen lika hållbar som en gammal svartvit silverkopia, och kräver inga apparater för att se på. Och gallrar man fram de allra bästa, så blir det nog inte fler än att barnbarnsbarnen kan orka med dem när nostalgin faller på dem....
Fotoböcker!
//GöranR



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg