Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4673 / Hur mycket kamera behöver man?

Den tanken dyker upp, i alla fall hos mig, efter att jag sett bilder av Anders Petersen och Jean Hermanson! Ni som tittat litet närmare på de här fotografernas utrustningar, ni förstår säkert vad jag är ute efter!

Nu vet jag att man kan vara intresserad av det fototekniska samtidigt som man är fotograf! Självklart! För det finns mycket intressant vad gäller kameror och teknik, både gammalt och nytt!

Men jag tycker ändå det är en intressant fråga, och kanske känslig, hur mycket kamera behöver man?

/Bengan

Inlagt 2019-07-19 08:42 | Läst 1043 ggr. | Permalink
Kanske mindre än man tror, men om man är nöjd själv med mera kamera, varför inte?
mvh
/B
En i högsta grad intressant fråga. Myten som spelar på osäkerheten hos fotografen; vad kan gå fel med en kamera som är stor och dyr och fullspäckad med finesser - det måste ju bli bra bilder med en kamera som har den snabbaste seriebildtagningen, den snabbaste autofokusen, det största dynamiska omfånget, den bästa stabiliseringsfunktionen etc etc. Och den bästa kameran tar ju de bästa bilderna, eller hur? Och är det sen så att kameran används av "proffsen" så är bilden fixad.
VI glömmer att bilden är så mycket mer, att kameran är blott ett verktyg i bildskapandet, att det är fotografen som bestämmer över och avgör en bilds kvaliteter, det fotografiska seendet...
Sen, för att trassla till det en smula så duger ju inte alla kameror till alla fotosituationer. Å andra sidan kommer jag nu bara på en sån situation som kräver bra "specs" - snabb action där man har nytta av snabbhet och andra finesser.
Men sen finns där också ytterligare sidor - en bra fotograf tar bra sådana bilder med en "enklare" kamera där också, fast det kanske blir annorlunda bilder.
Så slutsatsen blir att vissa, duktiga fotografer kan ta väldigt bra bilder med vilken kamera som helst, medan många av oss andra behöver vassare verktyg, men kanske ändå inte tar så bra bilder som kameran kan prestera (i händerna på en duktig fotograf).
Det hänger på fotografen!
//GöranR
PS. Sen får man inte glömma glädjen med prylintresse!
Man behöver främst ett litet effektivt kamerahus, en 35:a, en 50:a, möjligen en 24:a och ett kortare tele. Men allra mest 35:an. Detta gäller för 24x36 mm, oavsett analogt eller digitalt. Det är i alla fall min utrustning, vad jag behöver för att ta de bilder jag ”ser”. Andra ser på ett annat sätt och väljer annorlunda.
Zoomar däremot är djävulens påfund. Om man inte vill fotografera pippifåglar vill säga.
Sen finns det dom som som gillar kameramobiler. Och mobilerna är numera så pass bra arr de duger utmärkt. Men det är en annan diskussion liksom.
Om jag bara fick ta med en kamera till en öde ö skulle jag välja X100F eller Fuji X-E3 och en sjuhelsikes massa batterier....
Hur mycket kamera man behöver visar sig nog med tiden. Och då visar kanske tiden att det inte var så mycket man egentligen behövde.
Med en bra 35:a har man väldigt mycket eftersom man lätt beskär till ett 50mm utsnitt eller mer än så om man vill. Om man som tidigare sagts inte ägnar sig åt speciella saker som action, sport eller pippifågel och dylikt. Ja, ibland måste man kanske rannsaka sina fotografiska uppsåt. Vad man håller på med.
Motivet bestämmer vilket objektiv som behöves och då är kamerahuset en sekundär fråga. Både Petersen och Hermansson hade sitt motiv, då behövs ingen stor utrustning. Jag vet inte vilket kameramärke de använde, men jag är säker på att de ville ha en kamera av bra kvalitet som de kunde lita på i alla lägen. Riktiga arbetshästar så att säga.
Jag vet till exempel att Sune Jonsson hade en Rolleiflex och en Leica.
Det beror helt och hållet på sammanhanget. När jag jobbar använder jag oftast tre kameror, med objektiv från 21-200mm. Men på semestern räcker en Leica och ett ljusstarkt 28mm objektiv långt.
Ju mer man håller sig till en genre, desto mindre utrustning behövs tror jag. Det som passar för gatufoto är ju inte precis lika passande för fågelfoto eller sportfoto, men det vet ju du lika bra som jag. En annan närliggande fråga är hur många Leicor man behöver :-)? Själv har jag ingen men har under hela min ungdom hett önskat att ha en Leica med åtminstone en bra optik.

Det jag egentligen vill säga att jag tycker mycket om den här bilden. På ett sätt inget märkvärdig, ändå gör den intryck på mig. Jag tror det har med ansiktsuttrycket att göra, hon är helt allvarlig, jag skulle säga minen är lätt kritiskt granskande, hon försöker definitivt inte "smila" upp sig för fotografen. Det är befriande.. Ser fram mot att ses på lördag!/ Björn T(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg