Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4626 / Japanerna såg framtiden!

Allt e lätt när man har facit! Men ändå, framtidens kamera låg ju där 1945, och japanerna såg den nog litet senare, kanske 1948! Tänker på Contax S! När sedan Praktina kom på tidigt 1950-tal, och visade vad som gick att göra med en SLR, då va det bara att jobba vidare på det konceptet i Japan! Å så kom Nikon F, Pentax, Olympus mfl! Resten e historia! :)

Nog för idag!

/Bengan

Inlagt 2019-05-29 23:01 | Läst 1384 ggr. | Permalink
Riktigt snygg bild på Contax S - visar hela spegelreflexens idé och funktion fix och färdig redan strax efter kriget. Japanerna fattade galoppen med en gång - och det underlättade sedan betydligt att dom allierade hade förklarat alla tyska patent för ogiltiga, och att inga nya kunde registreras förrän en bra bit in på 1950-talet.
Är det din kamera? Jag har ingen så snygg Contax S.
Svar från Benganbus 2019-05-30 08:48
Ja det är min kamera, inköpt på LP såklart! Och den fungerar bra, jag har kört några rullar film med den tidigare för att få känna på historiens vingslag! Men inser att det vore bra med fresnelskiva och en springbländare! För att ställa skärpan via mattskivan på Contax, och sen blända ned på känn, det är bökigt! /B
syntax 2019-05-30 09:25
Visst är det så. Contax S var inte speciellt funktionell på grund av tidens tekniska begränsningar - men hela framgångskonceptet låg ju färdigt. Wilhelm Winzenburgs idé om hur denna kamera skulle byggas visade sig seden bli till kamerahistoriens största framgångssaga.

I dag talas och skryts det mycket om spegellösa sökare (digitala sökare), men hittills har jag inte sett någon sådan som kan axla den traditionella spegelreflexsökarens (verklighetssökarens) mantel.
Nils-Erik Eriksson 2019-05-30 10:47
Springbländare är utmanande och spännande. Jag har en Exakta med ett sådant objektiv/NE
syntax 2019-05-30 12:09
Contax S hade inte ens springbländare. Man fick alltså först ställa in på full glugg, göra sin sökning, och därefter blända ner steg för steg medan man tittade på bländarringen. Det kallar jag spännande och utmanande... :-)
Ägare till blixtsnabba mätsökarkameror som Leica och Contax såg inte alls hotet, men dom blev varse så småningom...
Wolfgang 2019-05-30 13:18
Bengt, man brukade ställa in skärpan med största bländaren, eftersom sökarbilden är då som ljusast och därefter skulle man komma ihåg att välja arbetsbländare, vilket man ibland glömde bort :-) På den tiden ansågs Contax S bättre än Leica.
Nils-Erik Eriksson 2019-05-30 16:23
En bra beskrivning, men vad jag menar att det gällde ju att inte glömma att spänna bländaren/NE
syntax 2019-05-30 17:35
Om man läser mitt svar här ovan så förstår man att det inte finns någon bländare att spänna på en Contax S.
Jag fotade i en boxningslokal med Contax S en gång! Full öppning hela tiden, så jag slapp blända ned, men det va ändå mycket svårt att hitta skärpan! :)
/B(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg