Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4615 / Mätsökarkameran, en fossil som överlevt!

 Mätsökarkamera alltså! Varför? Varför hålla kvar vid en sk. mätsökarkamera, typ M Leica alltså? När det finns SLR, eller ännu bättre numera! Tja, vissa saker finns det inga bra eller rationella svar på! Och inte nog med det, så gör Fuji en digitalkamera, Fuji X100, som är nästan en spegelbild av en 1950-tals M Leica! Å kameran blir en storsäljare! Ännu mer att fundera på! ;) Hur som helst, fossilen lever, och kameratillverkarna e smarta!

.

Jag kan väl ändå tycka att Kyocera gott och väl kunde gjort en Contax G3! En digital Contax alltså! Fast en G2 funkar mycket bra fortfarande! Oförskämt bra! Tror modellen e dryga tjugo år nu!

Nog om kamerafossiler, i morgon Tårtan!

/Bengan

Inlagt 2019-05-21 08:49 | Läst 1451 ggr. | Permalink
Plåtar man spralliga vovvar i flock, där det är viktigt att exponera i precis rätt ögonblick utan att AF börjar söka (eller sökaren visar vad som hände nyss i stället för NU), då är det en M-Leica som gäller! Och den duger bra till det mesta annat också...
Svar från Benganbus 2019-05-21 09:33
Jag köpte min första M Leica 1962, och har inte hittat nå't större fel på den modellen hittills! :)
/B
Sitter och går igenom en del gatufoto från 1970-talet, och det ger mig anledning att sända en tacksam tanke till den Leica M3 som var i användning då. Förutom de fördelar Per här ovan påpekar, hade den komforten att man med ett kort tele kunde se vad som tilldrog sig strax utanför bildfältet. Många bra bilder blev till, och många dåliga undveks, tack vare detta.
När nu snacket går om gamla sökare, så slår jag gärna ett slag även för den klassiska spegelreflexsökaren - verklighetssökaren. Jag tittade nyss i sökaren på Leicas nyaste spegellösa kamera. Visst, ljust är det - men stickigt och tråkigt. Påminner inte mycket om verkligheten (var det inte den man skulle plåta?). Inte en chans heller att bedöma graden av oskärpa i bakgrunden, vilket man lätt gör med en spegelreflex.
Svar från Benganbus 2019-05-21 19:23
Min analoga SLR-favorit de e nog Olympus OM-1
/B
syntax 2019-05-21 20:51
Vi är helt överens! Jag använder fortfarande mina OM-1 regelbundet. Här kan vi snacka om en riktigt stor sökare i en liten kamera.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg