Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4568 / Mera problemobjektiv! I alla fall för dagens fotografer! ;)

Den här kombinationen har ni sett tidigare, men nu gäller det speciellt bara optiken! Alltså, jag va tvungen att kolla några objektiv som ger bra bilder, om det va repor eller andra konstigheter i dom!

.

Och vad finner jag! Här e det verkligen skräp inne i optiken, luftbubblor!! Men konstigt nog blir det ändå bra bilder! Har några repor, och som här, luftbubblor, ingen större betydelse eller va e det frågan om?

Men jag misstänker ändå, ursäkta, att det här går inte att sälja idag! Numera e vi mer noga med detaljer å så'nt! Å har vi köpt en optik ända från Kina för någon tusenlapp, så skall glaset vara rent och fint! ;)

Hur som helst, jag chansar i alla fall med de här gamla 1930 och 1940-tals objektiven, och fotar vidare med dom alltså, trots att dom e litet repiga och som ni ser, några objektiv har tom luftbubblor i glaset! :)

/Bengan

Inlagt 2019-04-04 15:30 | Läst 1217 ggr. | Permalink
Vissa äldre glassorter hade alltid luftbubblor. Spelar ingen roll om de inte är många eller stora. Om sen "dagens ungdom" har koll på detta eller vägrar köpa bubbliga gluggar, det vet jag inte.

Kalla det "champagneglas" så kanske det går lättare. Å andra sidan tror jag inte du har tänkt sälja den Sonnaren i alla fall...
Hej,
Luftbubblor spelar som sagt ingen roll för bildkvalitet. Repor i liten mängd har heller ingen inverkan på bilden. Massor med kondenserad oljedimma kan spela en roll, men troligen in te här.
Det här är ju en skönhet.
Klapp
Bob
Luftbubblor i gamla objektiv var ganska vanliga och visade att de hade glas av hög kvalitet.
I gamla tider kunde man inte undvika en del luftbubblor när man tillverkade högbrytande glas. Det hade med den specifika avsvalningsprocessen att göra. Som Wolfgang nämner här ovan började folk se det som ett kvalitetstecken - eftersom billigare glas inte hade några luftbubblor.
Zeiss hade en speciell tillverkningsnorm som reglerade hur stora och hur centralt belägna luftbubblorna fick vara och uppträda. Speciellt det sistnämnda är kritiskt. Man kan inte ha en fet luftbubbla alldeles i mitten om man bländar ner kraftigt. Dom flesta hotande luftbubblorna upptäcktes redan på råämnesstadiet, men man fick i alla fall en kassation av ca 2% nästan färdiga linselement.
Jag fick höra att luftbubblorna t o m var ett kvalitetstecken, de hörde ihop med svårbemästrade glassorter.
Jag tar till mig att de luftbubblor jag har i den här optiken betyder bra glaskvalitet! :)
Vad gäller optiken, så ger den en mycket bra bildkvalitet!
/B



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg