Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4567 / OBS! Det här är ingen bra läsning för oroliga och osäkra skärpefotografer! :)

Bob Bovin visade bilder på en äldre optik i sin blogg, så jag vill inte vara sämre, så jag visar också en bild på en äldre optik, den här optiken e från 1932! Å det e klart, när folk putsar sina objektiv mycket i onödan, så då blir det repor å sån't!
Här e det litet damm också! En modern fotograf får nog ångest om man ser det här i ett av sina objektiv!

.

Men när jag fotar med den här optiken, så verkar den ju funka bra ändå! Här en bild tagen med Elmaroptiken (delförstoring för säkerhets skull) Elmaren som här e nedbländad, jag tror det va 4 eller 5,6 och sitter på en Fuji X-E1!

Som sagt, jag fotar i stället i stället för att bli orolig! Och skippar även att skärskåda bilder i 400% förstoring i datorn, för det tror jag bara förlamar kreativiteten! ;) :)

/Bengan

Inlagt 2019-04-04 10:39 | Läst 1407 ggr. | Permalink
Hej,
Ha, ha vilken fin glugg. Lite repor och dimma spelar inte så stor roll. Det ser vi ju här med din bild. Det enda att oroa sig för är svampmycel. De kan sprida sig till andra gluggar om man har fuktig miljö.
Det lustiga är att vissa gamla Leica gluggar anger brännvidden i enheten mm och vissa i cm. Någon som vet varför? Har man tänkt på felmarginalerna?
Klapp
Bob
syntax 2019-04-04 14:08
Leica började med att ange i millimeter (när alla andra angav i centimeter). Sedan vek man sig tydligen för trycket och gick över till centimeter - för att sedan gå tillbaka till millimeter tillsammans med alla andra i slutet av 1940-talet. Varför man i början var "kärringen mot strömmen" har jag aldrig lyckats få reda på. Många gånger beror ju sådant på slumpmässiga faktorer som sedan inte kan rekonstrueras långa tider efteråt.
N Thomas Meldert 2019-04-04 14:50
Man gick väl tillbaka till mm i slutet av 50-talet tror jag. Jag har flera gluggar från början av 50-talet som det står cm på.
jag går på valium, så mej biter inget på ;)
Har man skärpenojja kan man alltid smeta vaselin på linsen om man nu använder ny och skarptecknande optik! 😊🐶



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg