Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4549 / Thorsten Overgaard och boxningsbilden!

Thorsten Overgaard skrev om vårt nya sätt att se på bilder, via datorn! Ofta så förstorar man bilder man tittar på, på ett sätt som det inte gick att göra på bilder förr! Om man nu inte har en lupp i fickan! ;) Här är en bild från Hammarby Boxning, en bild som jag också gett till boxaren! (Papperskopia) Ett snapshot kan man nog säga! Men tittar man på bilden i en dator, och förstorar den, så ser man att skärpan inte ligger riktigt på huvudet! (Mycket beroende på att boxaren just såg upp när jag tog bilden)

Thorsten Odegaard har också fotograferat en boxare!

"If we check, for example, this picture that I took in a boxing place in New York, it looks fine. Everybody who's going to look at this is not going to comment on whether it is sharp or not. But the moment you zoom in on it on a computer, you can get the “actual print size in full resolution", and her face is not actually in focus:"

Läs vidare hos Thorsten Odegaard, för det här är intressant! Det här speglar vårt nya sätt att se på bilder och bedöma bilder! Och hur man bedömer bilder, det speglar nog det man är intresserad av inom fotografin också såklart!

Jag håller med Per, som jag fick länken av, jag e heller ingen stor beundrare av Odegaard, men det här han skriver runt omkring sin bild av boxaren är mycket intressant! Jag har inte tänkt på det så tydligt tidigare!

Slut för idag!
God natt!

/Bengan

Inlagt 2019-03-21 22:41 | Läst 1576 ggr. | Permalink
Och vem gör det, man tittar väl på bilden så den rymmer skärmen, hur många håller på att zooma in på smådetaljer, vad ger det, är det kanske du bara som har blivit fixerad? Ibland för du rätt lustiga diskussioner, LO
Svar från Benganbus 2019-03-22 10:41
Jag tycker du skall ta upp dikussionen med Odegaard i stället, för det är han som påstår det här! Och jag gillar inte dina personliga påhopp om att jag är fixerad och för lustiga diskussioner! Så då ett råd (som du borde ha kommit på själv tycker jag nog) läs inte bloggen i fortsättningen! Det kan väl inte vara så himla svårt?

Och jag vill inte ha fler kommentarer av dig i fortsättningen i min blogg!
Det finns massor av diskussioner ute på nätet och bland fotografer i allmänhet om just skärpa. Många fotograferar tegelväggar (eller motsvarande), många förstorar bilderna upp till pixelnivå i jakten på den ultimata skärpan. Många (osäkra?) fotografer skärskådar sina objektiv och följer MRT-kurvorna slaviskt och anser det objektivet "bättre" och skarpare som har den bästa(!?!) kurvan. Och i många fr a nybörjarböcker om fotografi framhålls just skärpan som en av de viktiga parametrarna när det gäller fotografering.
Jag menar, och har skrivit om det förut, att man då glömmer bort bilden. Att det handlar om normalt betraktningsavstånd och att skärpan då är nånting man upplever i bilden och inte egentligen ser.
Jag menar också att den här diskussionen är viktig, och intressant, liksom diskussioner om fotografi i övrigt och i allmänhet; ljus, komposition, motivval, bildens budskap etc etc.
//GöranR
https://www.fotosidan.se/blogs/helgosocken/skarpa-och-de-gamla-mastarna.htm



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg