Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4556 / Varning för den här optiken! Den e inte skarp nog för dagens fotografi! ;)

Så kallad skärpa från en Elmar från 1932 på Fuji X-E1! Hade det varit med dagens optik, då hade ni fått se på skärpa! (Bilden e mycket delförstorad redan här, men ni kan nog förstora mer så ni ser oskärpan bättre)

Alltså, för att komma till sak, så fick jag nyss ett oroande telefonsamtal från en deltagare i Sötälje fotoklubb! Han berättade att flera av medlemmarna verkar vara ute på nätet och tittar på Elmarer! Elmar 3,5/50 mm alltså, för att ha på sin digitalkamera! Jag misstänker då såklart att man inte tagit till sig hela sanningen om den här optiken, utan man tror bara att den bara e väldigt speciell och väldigt bra typ!

Men tänk efter litet nu, det här e en gammal optik, konstruktionen/uträkningen från 1920-talet! Men visst går det att fota med, men utan den skärpa som vi e så vana med i dagens optik! Och det värsta vore ju också, om någon av era vänner kollar via sin datorn på en bild ni  tagit med tex en Elmar 3,5/50 mm! Och FÖRSTORAR bilden! 

Och inte minst, så e det bökig att fota me den här optik då man måste ställa skärpan manuellt! Manuellt e även det passerat liksom!

Och inte minst, en gång till, optiken är inte antireflexbehandlad! Bara det e ju en katastrof! Tala med någon av dagens objektivtillverkare så får ni höra sanningen om den här icke antireflexbehandlade optiken!

.

Så med det här vill jag bestämt avråda att köpa en så'n här gammal optisk konstruktion för att ha på sin digitalkamera, även om ni sett andra göra så, och kanske även läst om optiken på nätet! Det finns även skumma kamerabloggare! Å hört talas om alternativa nätfakta?

Så köp nytt i stället! Objektiven blir bara bättre och bättre för varje halvår som går!
Det e just därför det kommer nya objektiv varje halvår! ;)

Hoppas nu någon i Sötäljeklubben läser det här på nätet och vidarebefodrar varningen till berörda! ;)

/Bengan

Inlagt 2019-03-21 11:17 | Läst 1799 ggr. | Permalink
Ha, ha, Bengan - bra jobbat!

Elmar 3,5/50mm är ett saatans bra objektiv, som vi säger i det vilda land där jag en gång föddes.
För alla dom som nu skall rusa åstad och köpa en sådan, kan man ju berätta att i botten på konstruktionen ligger Zeiss Tessar från 1902 - ett genom tiderna mycket lyckat objektiv när det gäller bland annat skärpan.
På 1920-talet hos företaget Leitz i Wetzlar insåg konstruktören Max Berek att skulle man ha bra funktion hos en fickkamera, så kunde man inte hålla på och tjafsa med motljusskydd. Man hade inte tillgång till någon antireflexbehandling, men måste ändå göra något åt den problematiken. Den gode Max skydde inte arbete, utan räknade om Tessaren så att han fick en mer framskjuten optisk medelpunkt - därför kunde han placera bländaren mellan den första och den andra linsen, istället för mellan den andra och den tredje. Det blev mycket räkningsarbete (manuellt vill säga), men det lönade sig. Elmaren fick fantastiska motljusegenskaper för ett objektiv utan antireflexbehandling.
Om nu en köpsugen proselyt av i dag vill ha en Elmar 3,5/50mm, så kan det vara en poäng att köpa en antireflexbehandlad sådan från 1950-talet. Till följd av ovanstående har den ett transmissionsförhållanden som kan jämföras med dagens objektiv med Multi Coating.
Hej,
Ja, det är en helt värdelös glugg. Det förstår man ju för man kan köpa en för 2 laxar på nätet. Vilken glugg kostar så lite idag. Så den måste ju va kass.

Klapp
Bob
Min Elmar är visserligen bara från 1954 men är ändå ett onödigt skarpt objektiv. Coating har den också, så den spelar väl inte i samma division som din. Ljusstyrka 3,5 är väl inte mycket att orda om. Jag fotar sällan med full öppning. Och den ser trevlig ut på min Zeiss ZM eller Leica M4-P.
Svar från Benganbus 2019-03-21 20:00
Kul grejer det här! :)
/B



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg