Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4516 / Mycket väsen för nästan ingenting! Om man skall vara ärlig! :)

Nu tänker jag på alla inställningar som det finns på en modern digitalkamera! Å det kommer nya kameror hela tiden, med ännu fler inställningar, å det e det som vi hela tiden väntat på! Å så händer det ändå ingenting speciellt på det som kommer ur kameran! ;) Men å andra sidan, vad skall kamera och bildbehandlingsindustrin leva av, om inte av oss! ;)

Å Tårtan på onsdag!

/Bengan

Ps.  Litet läsning om väsen för ingenting!

Inlagt 2019-02-25 11:36 | Läst 4512 ggr. | Permalink
Instämmer - för mycket inställningsmöjligheter i en modern digital kamera, särskilt om man fotograferar i jpeg. Med RAW blir det enklare, då räcker det oftast med att man ställer in bländare, slutare och avstånd, korrigerar för exponeringen och kollar ISO. Dvs precis som det var förr. Nästan ;)
Och sen kan man framkalla, precis som förr, fast i datorn.
//GöranR
Dubbelolle 2019-02-25 15:14
Fel, om man ställer allt från början i normalläge + Auto-ISO behöver men inte göra ett skit, sen har man en kamera som tar färg o svv - utan att byta film o man har en kamera med alla möjliga filmkänsligheter från lågkänslig finkornig till högsta ISO. O man kan ta en jäkla massa bilder utan att köpa film, ska du nu också stämma in i denna jäkla gnällkör, köp då en gammal IIIF men en sleten Elmar. Du är nog ganska nöjd med dina Olympus! LO
gorred 2019-02-25 16:19
LO: Jag är väldigt nöjd med mina Olympuskameror. Men jag tycker lika förbannat att det finns för mycket att ställa in, särskilt om man fotograferar i jpeg! Om jag fotograferar i RAW, vilket jag gör för det mesta, ställer jag in grundexponeringen som vanligt och som jag känner den, och sen fotograferar jag. Och "framkallar" i datorn.
Jag upplever ingen gnällkör, och om det händelsevis skulle finnas någon så är jag inte med i den.
Vi fotograferar på olika sätt, och upplever kamerorna på olika sätt. Gott så!
//GöranR
Svar från Benganbus 2019-02-25 18:39
Hoppsan Göran, här händer det grejer när man e borta ett tag! Att man tycker olika, de e mycket bra, men att tycka att det e en gnällkör, då talar man om en grupp, inte om en sak, det tycker jag e skillnad!

Hur som helst, jag tycker det e en hel del knappar för mycket i dag på digital-kamerorna! I alla fall på mina kameraor! ;) Men jag kommer från en annan tid, då det va mycket färre knappar, å det e väl det jag e van med!

Å jag vet att det går att göra ännu mer grejer, och knappar i det digitala, man kanske skall vara tacksam för att det inte e mer! Men jag tycker vissa saker e onödiga i alla fall för min fotografi! Men vänta några år, det här e bara början! Snart kan man gatufota utan att lyfta sig från soffan! :) Eller skicka ut kameran på natten när man själv sover sover! ;)
Sorry, men nu följer inte med din logik riktigt.. Att det är så många fler inställningar på en modern kamera beror väl i första hand på att den kan så mycket mer än en gammal analog kamera. Filmval, val av format, framkallning, toning, AF, AE, m.m. har bakats in i kameran. Då behövs det såklart fler inställningar för att hantera dessa funktioner och det har jag svårt att se som överflödiga inställningsmöjligheter. Samtidigt har så gott som alla moderna kameror ett läge då kameraautomatiken sköter alla inställningar och då har man reducerat fotografens inställningsmöda till mer eller mindre noll.

Var finns nackdelarna med detta?



F
Svar från Benganbus 2019-02-25 18:57
Vi är alla olika, så e nog det korta svaret! :)

Det långa svaret, det är att jag tycker att det blir för mycket inställningar i kameran. För många val! Och för mig tar det tid från fotografin! Och jag tror att i grunden, så är de här kameratillverkarna inte speciellt intresserade av fotografi, ursäkta, utan intresset är att sälja kameror. Det här e stora multinationella företag! Och med hjälp av kundundersökningar osv så e man snart klar på vad som säljer bäst! Och då marknaden i stort redan skapat en stor mängd osäkra kundgrupper, även inom vårt fotoområdet, så lägger man in saker i marknadsföringen som tilltalar kunden såklart! :) "Den ny XX-kameran, för den verkligt kreative fotografen, mera "kreativa" funktioner, osv, osv, osv, osv! Å så in med mer skärpa å mer snabbhet! Allt för att fotografen skall ha en "kortare väg till berömmelsen"! :)

Men för att försöka avsluta den här långa harangen,
"De e mycke numera!" ;)

De va mitt långa svar, på vad jag tycker om många knappar! :)
B)



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg